open-navfaktor-logo
search
Obraćanje u Berlinu
Švedski premijer: Proširenjem EU-a na Ukrajinu i zemlje zapadnog Balkana suprotstaviti se utjecaju Rusije i Kine
Proširenje Evropske unije (EU) na Ukrajinu i zemlje zapadnog Balkana važno je za suprotstavljanje utjecaju Rusije i Kine, rekao je švedski premijer Ulf Kristersson u srijedu.
15.03.2023. u 14:50
get url
text

U obraćanju na Hertie School of Governance u Berlinu, glavnom gradu Njemačke, Kristersson je istakao da je rat u Ukrajini kritična geopolitička prekretnica za EU.

- Rat Rusije protiv Ukrajine također je vratio pitanje proširenja na dnevni red, iako će integracija dodatnih zemalja u EU biti teška - rekao je Kristersson te dodao:

- Alternativa je da se ruskom i kineskom utjecaju da prostora za djelovanje. To bi bio najmanje poželjan ishod za EU, ali i za zemlje aspirantice u našem susjedstvu - kazao je.

Švedska trenutno predsjedava evropskim blokom, pa je Kristersson obećao snažnu podršku zemljama kandidatima u njihovim naporima da provedu reforme potrebne za proces pristupanja EU.

Također je posebno istakao značaj institucionalnih reformi unutar EU-a kako bi se adekvatno mogle integrisati nove države članice.

- Kada Ukrajina i druge zemlje kandidati budu spremne za pridruživanje EU, mi koji smo već u evropskom bloku moramo biti spremni da ih dočekamo - rekao je Kristersson.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.