open-navfaktor-logo
search
Loše namjere
Tako je govorio Miroslav Tuđman: "HZHB nastao zbog Vukovara, nedužna šestorka u Hagu, otac nije dijelio BiH"
Miroslav Tuđman, sin prvog predsjednika nezavisne Hrvatske Franje Tuđmana, u nedjelju navečer u Zagrebu izgubio je bitku s koronavirusom. 
01.02.2021. u 14:13
get url
text
Miroslav Tuđman

Baš kao i njegov otac, i Miroslav Tuđman se u velikoj mjeri bavio Bosnom i Hercegovinom, nerijetko je to bilo nedobronamjerno. Tako je svojevremeno knjigu "Haški krivolov" u kojoj tvrdi da nije postojao udruženi zločinački poduhvat zbog čega je suđeno i presuđeno hercegovačkoj šestorki na čelu s Jadrankom Prlićem.

VEZANI TEKST - Umro Miroslav Tuđman, sin Franje Tuđmana

- Naslov implicira ne samo da su nedužni ljudi "ulovljeni" završili u Hagu, nego da su i Tužilaštvo i sudije kršili pravne norme i standarde, kako bi opravdali svoj "krivolov". Presuda je neodrživa, a zločini koji su počinjeni krivo su adresirani na optuženu šestericu - tvrdio je Tuđman.

Formiranje paratvorevine tzv. Hrvatske republike Herceg-Bosne pravdao je riječima "do formiranja HZHB 18. novembra 1991. nije došlo slučajno, nego kao odgovor na okupaciju i razaranje Vukovara". Također naglašavao je kako je "HVO spasio BiH od totalne okupacije". 

Tokom proteklih skoro 30 godina svojski se trudio da brani neodbranjivo, oca Franju Tuđmana od jasnih namjera i poteza da podijeli BiH. A dovoljno se sjetiti samo sastanka u beogradskom Karađorđevu 1991. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.