open-navfaktor-logo
search
Uputili saopćenje
Turska upozorava na mogućnost regionalnog rata nakon iranskog napada na Izrael
Oglasilo se Ministarstvo vanjskih poslova Republike Turske.
AUTOR: Anadolu Agency
14.04.2024. u 18:36
get url
text
Ministar vanjskih poslova Turske Hakan Fidan
Ministar vanjskih poslova Turske Hakan Fidan
Turska je u nedjelju upozorila na mogući regionalni rat nakon iranskog zračnog napada na Izrael, koji je bio odmazda za zračni napad na njegovu diplomatsku misiju u glavnom gradu Sirije 1. aprila, javlja Anadolu.
- Već duže vrijeme podsjećamo sve naše kolege na naša upozorenja da izraelski rat u Gazi nosi rizik od širenja i eskalacije - navedeno je u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova.
Istakli su da je izraelski napad na iransku ambasadu u Damasku, koji je bio protiv međunarodnog prava, opravdao njihovu zabrinutost.
- Iranska odmazda za ovaj napad i kasniji razvoj događaja još jednom su pokazali da se događaji brzo mogu pretvoriti u regionalni rat - poručili su iz Ministarstva.
Navodeći da su turski zvaničnici vodili razgovore sa svojim iranskim i američkim kolegama kako bi pozvali na umjerenost, iz Ministarstva su naglasili da Turska "jasno prenosi svoje poruke iranskim zvaničnicima i zapadnim zemljama koje imaju utjecaja na Izrael, pozivajući na prekid eskalacije".
- Nastavit ćemo da ulažemo napore da spriječimo proces koji će trajno narušiti stabilnost našeg regiona i izazvati veće sukobe na globalnom nivou - dodali su iz Ministarstva.
Iran je kasno u subotu pokrenuo vazdušni napad na Izrael u znak odmazde za vazdušni napad na iranski diplomatski objekat u Damasku u Siriji 1. aprila. U tom napadu je ubijeno najmanje sedam pripadnika iranske Revolucionarne garde, među kojima i dva generala.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.