open-navfaktor-logo
search
Otvorena glasačka mjesta
U Srbiji počeli vanredni izbori: Može li opozicija zbaciti s vlasti Aleksandra Vučića?
U Srbiji se danas održavaju vanredni parlamentarni izbori, vanredni izbori za Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodina i vanredni lokalni izbori za glavni grad Beograd te još 65 lokalnih samouprava.
17.12.2023. u 07:46
get url
text

Biračka mjesta otvorena su jutros od sedam, a bit će zatvorena večeras u 20 sati.

Na parlamentarnim izborima pravo glasa ima 6.500.165 građana, na pokrajinskim u Vojvodini 1.669.734, a na beogradskim izborima 1.613.190, objavila je Republička izborna komisija (RIK).

Srbija, prema važećem Izbornom zakonu, predstavlja jednu izbornu jedinicu. Zastupnički mandati raspodjeljuju se proporcionalno prema broju osvojenih glasova.

Vanredni izbori su raspisani na zahtjev dijela opozicionih stranaka, nakon višemjesečnih protesta građana širom Srbije, nezadovoljnih odgovorom države na dva masovna ubistva početkom maja u Beogradu i okolini Mladenovca, u kojima je stradalo 19 ljudi, uglavnom djece.

Najvećeg protivnika na izborima predsjedniku Srbije i lideru SNS-a, Aleksandru Vučiću, je koalicija Srbija protiv nasilja (SPN) koja je formirana na talasu protesta koji su organizovani nakon dva pomenuta masakra u osnovnoj školi "Ribnikar" u Beogradu i Mladenovcu.

Vučić, koji je dominirao politikom Srbije u posljednjoj deceniji, preoblikovao je zemlju, a protivnici ga optužuju da je učvrstio vlast podrivanjem demokratskih institucija, objavio je nedavno BBC.

Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) primjećuje da je "kampanja bila previše lična, i da se uopće nije išlo u dubinu tema".

- Dominirale su teme vezane za vanjsku politiku, Kosovo i lične obračune. Bilo je dosta svađe i govora mržnje, i mislim da zbog toga birači nisu imali relevantne informacije na osnovu kojih bi mogli da donesu valjanu odluku za koga da glasaju - kaže Gavrilović za Deutsche Welle.

- S jedne strane smo, dakle, imali Vučićevu propagandu, a sa druge strane opoziciju koja je pokušavala da nekako umanji efekte te propagande - kaže Gavrilović.

 Dodaje da "ne može da se sjeti nijedne vrijedne predizborne poruke".

- Aleksandar Vučić se uglavnom bavio davanjem para iz budžeta. Proevropska opozicija se bavila državom blagostanja, smanjenjem nasilja i borbom protiv kriminala i korupcije. Desna opozicija je forsirala temu Kosova i negativan stav prema Zapadu - nabrojao je Gavrilović.

Republička izborna komisija najkasnije u roku od 96 sati po zatvaranju biračkih mjesta ima zakonsku obavezu da utvrdi konačne rezultate izbora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.