open-navfaktor-logo
search
Bijelo Polje
U tuči 20 srednjoškolaca povrijeđena tri učenika i pomoćnik direktora
Prilikom tuče nisu upotrebljavani nikakvi predmeti, a zasad nije poznato kako je tuča počela
03.10.2018. u 21:08
get url
text

Tuče i razmirice u crnogorskim školama uzimaju maha. Posljednji incident zabilježen je u utorak popodne pred glavnim ulazom u zgradu Srednje elektro-ekonomske škole. U tuči dvadesetak odranije zavađenih učenika, trojica njih su lakše povijeđena, kao i pomoćnik direktora Miladin Peković.

Kako pišu Novosti, svi učenici su poslije pregleda u bjelopoljskoj bolnici odmah pušteni kući, a direktor Peković je zadobio ogrebotinu, kada se sapleo u pokušaju da razdvoji učenike.

- Incident se desio na kraju velikog odmora oko 15.20 sati. Akteri su učenici dva odjeljenja trećeg razreda, uz eventualno učešće još nekog đaka iz drugog odjeljenja. Ti učenici su u lošim odnosima od prošle školske godine. Prilikom tuče nisu upotrebljavani nikakvi predmeti, a zasad nije poznato kako je tuča počela - potvrdio je direktor škole Miloš Marić, koji je najavio uzimanje izjava od svih aktera incidenta, koji će imati razgovore sa razrednim starješinama u prisustvu roditelja.

Poslije toga i pregledanja snimka sa video-nadzora, uslijediće, nema sumnje, disciplinske mjere, čime će skandal koji je trajao oko pet minuta, dobiti školski epilog, a kako stvari stoje, tuča će dobiti i epilog pred sudijama za maloljetnike.

- Većina aktera tuče, koja je praktično prekinuta dolaskom interventne jedinice Centra bezbjednosti Bijelo Polje, saslušana je i naši službenici će postupiti po zakonu - kažu u policiji, koja je privela i saslušala sve aktere incidenta o kojem bruji Bijelo Polje.

Novosti saznaju da je iz Ministarstva prosvjete zatražen hitan izvještaj od uprave škole povodom ovog skandala, koji će, kako stvari stoje, imati oštre posljedice za kolovođe sukoba.

U osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori u posljednje dvije godine zabilježeno je 305 slučajeva vršnjačkog nasilja, a sumnja se da ih je mnogo više, koji nisu prijavljeni nadležnim organima.

Interesantno je da je znatno više slučajeva vršnjačkog nasilja zabilježeno u osnovnim školama, 222 slučaja. U osnovnim školama evidentirana su 133 slučaja fizičkog nasilja, od kojih je 11 težih, psihološkog (verbalnog) nasilja je bilo u 57 slučajeva, od kojih četiri teža, seksualnog nasilja je bilo u šest slučajeva od kojih jedan teži, socijalne izolacije 16 i 10 slučajeva finansijskog nasilja. Direktori škola kažu da je problem jer se zataškavaju svađe i razmirice učenika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.