open-navfaktor-logo
search
Sukob zbog droge
Ubistvo vođe škaljarskog klana Vukotića plaćeno milion eura
Istragom o nedavnom ubistvu vođe organizirane kriminalne organizacije, koja je u regiji poznata kao "škaljarski klan", Jovana Vukotića utvrđeno je da su ubistvo počinili članovi suparničke organizirane kriminalne grupe koji su Vukotića pratili najmanje četiri mjeseca prije ubistva koje se dogodilo 8. septembra u Istanbulu.
23.09.2022. u 13:50
get url
text

Vukotić je ubijen na autoputu u istanbulskom okrugu Sisli, a smrtonosne hice ispalio je napadač sa motocikla kojim je upravljao još jedan saučesnik. Vukotić je ubijen u automobilu u kojem su u tom trenutku bili i njegova supruga, maloljetno dijete i vozač, a niko od njih nije povrijeđen.

Napadači su uhapšeni, a istragu o tom slučaju vode pripadnici Odjela istanbulske policije za borbu protiv organiziranog kriminala.

Istražitelji su analizirali 1.700 sati snimaka s nadzornih kamera koje su sakupili na 200 lokacija oko mjesta ubistva Vukotića koji je prije tri godine uhapšen u Istanbulu i predat Srbiji, gdje je pušten na slobodu i sa lažnim dokumentima ponovo otišao u Istanbul.

Pronađeni GPS uređaji za praćenje

Ubistvo su počinili E. E. i Y. D., članovi organizirane kriminalne organizacije čiji vođa Turčin B. B. je po Interpolovoj crvenoj potjernici uhvaćen u Italiji.

Istražitelji su na podu i u gepeku automobila u kojem je Vukotić ubijen pronašli GPS uređaje za praćenje. Utvrđeno je da je Vukotić praćen tokom četiri mjeseca automobilom iznajmljenim u Izmiru od E. E., E. T. i F. Y. članova organizirane kriminalne organizacije čiji vođa B. C. je uhapšen u crnoj Gori.

Izvori bliski istrazi su kazali da su osumnjičeni i ranije u više navrata bezuspješno pokušali izvršiti oružani napad na Vukotića.

Službenici turske policije, koji su također razmijenili informacije sa nadležnima u Crnoj Gori, saznali su da je od 2014. godine u oružanim napadima ubijeno najmanje 50 osoba iz kriminalnih organizacija škaljarskih i kavačkih klanova, a da je razlog za to sukob oko krijumčarenja drogom.

Napad naručen za milion eura

Istražitelji su otkrili da su kolovođe kavačkog klana Radoje Živković i Zdravko Perunović naručili oružani napad na Vukotića u Istanbulu za približno milion eura. Napad je navodno izveden zbog velike količine droge izgubljene u Srbiji.

Utvrdivši sve osumnjičene, njihove adrese i rute bijega, istanbulska policija je sprovela istovremene akcije u pet turskih provincija. U akcijama koje su provedene u Istanbulu, Izmiru, Zonguldaku, Antaliji i Artvinu slobode je lišeno 12 osumnjičenih koji se terete da su povezani sa ubistvom Vukotića.

Prilikom pretresa izvršenih na adresama zaplijenjeno je šest lažnih pasoša, 11 lažnih ličnih dokumenata iz raznih zemalja, tri satelitska GPS uređaja i dva komada oružja korištena u incidentu. S druge strane, u pregledima telefona, računara i fleš diskova osumnjičenih pronađena je mnoga organizaciona dokumentacija o načinu na koji je napad izvršen.

Nakon kriminalističke obrade u istanbulskoj Direkciji policije, nadležnim turskim organima predato je 12 osumnjičenika, uključujući Radoja Živkovića, Zdravka Perunovića te E. S., Y. D., E. E., E. T. i F. Y.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.