open-navfaktor-logo
search
Srbija
Ugljanin i Zukorlić potpisali sporazum o zajedničkom djelovanju u Bošnjačkom nacionalnom vijeću
Predsjednici Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka i Stranke pravde i pomirenja (SPP) Sulejman Ugljanin i Usame Zukorlić potpisali su sinoć u Novom Pazaru Sporazum o programskoj saradnji u Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV).
26.12.2022. u 08:39
get url
text

Ovim sporazumom je praktično formirana većina u zastupničkom tijelu Bošnjaka u Srbiji i otvoren put za izbor organa na današnjoj prvoj sjednici BNV-a.

Lideri stranaka potpisnica sporazum su ocijenili kao jedan od historijskih trenutaka za Bošnjake i Bošnjačko nacionalno vijeće, te izrazili očekivanje za jedinstvo Bošnjaka u regionu.

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Usame Zukorlić rekao je da su dvije bošnjačke stranke usaglasile program kao i stavove o jedinstvu i pravima Islamske zajednice.

- Želimo Islamsku zajednicu sa sjedištem u Novom Pazaru, duhovnim centrom u Sarajevu i da svakako imamo podršku u radu Islamske zajednice od Bošnjačkog nacionalnog vijeća i od najznačajnijih zajednica iz okruženja, prije svega Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Diyaneta u Turskoj - rekao je Zukorlić, predočivši da će SPP imati obavezu i odgovornost da delegira Misalu Pramenković za mjesto predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

On je, čestitajući ovaj dan Bošnjacima kao historijski, podvukao da će buduća predsjednica BNV-a imati obavezu da zajedno sa timom sa dvije liste, zajedno, "više ne predstavlja političku stranku, nego će predstavljati bošnjački narod u ovoj državi, a Bošnjačko nacionalno vijeće je najveći predstavnički organ Bošnjaka u ovoj državi".

Historijski dan za Bošnjake Sandžaka i Srbije

- Braćo i sestre, svi ovdje prisutni i vi koji nas pratite uživo preko medija – neka nam je hairli historijski dan za Bošnjake Sandžaka iz Srbije - kazao je Usame Zukorlić.

Predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin je, podsjetivši da je osnovna uloga BNV-a zaštita bošnjačkog nacionalnog interesa u Srbiji, rekao da nakon dugo vremena usaglašeni program sa SPP-om predstavlja kontinuitet političke ideje sa kojom je BNV i osnovan.

- Osnovni zadatak Bošnjačkog nacionalnog vijeća je zaštita bošnjačkog nacionalnog interesa jer u ovoj zemlji ne postoji Vijeće naroda koje bi štitilo naše interese. Od 23 manjinska naroda u Srbiji jedino Bošnjaci nemaju matičnu državu koja bi se aktivno legitimisala da štiti interese bošnjačkog naroda u ovoj zemlji. Sutra ovo Bošnjačko nacionalno vijeće nastavlja kontinuitet te političke ideje. Sporazum su potpisale dvije bošnjačke stranke, a BNV je jedno. Nije gubitnik ni jedna stranka, dobitnici su Bošnjaci. Naša je obaveza da sarađujemo u ime Bošnjaka - rekao je Ugljanin izrazivši želje da ovaj sporazum bude početak trajnog bošnjačkog jedinstva ne samo u Sandžaku nego na cijelom Balkanu.

Prema potpisanom sporazumu strane ugovornice saglasne su da grade jedinstvo Bošnjaka na principima očuvanja kontinuiteta političke ideje Bošnjačkog nacionalnog vijeća, a sve u cilju ostvarivanja strateških ciljeva bošnjačkog naroda u Republici Srbiji.

U budućem radu Bošnjačkog nacionalnog vijeća dogovoreno je, između ostalog, zajedničko djelovanje u cilju ostvarivanja svih individualnih i kolektivnih prava Bošnjaka koja su garantovana Ustavom Republike Srbije. Dogovor sadrži i potpunu reformu zakonodavstva u oblasti prava i sloboda manjinskih naroda, prenošenje osnivačkih prava javnih institucija i organizacija od posebnog značaja za Bošnjake na Bošnjačko nacionalno vijeće kao i ostvarivanje prava Bošnjaka na obrazovanje na bosanskom maternjem jeziku i pismu u odgojno-obrazovnim ustanovama na osnovu prava stečenog rođenjem, bez obaveze dodatnog izjašnjavanja.

Također cilj dvije bošnjačke stranke je usaglašavanje nacionalne strukture zaposlenih u sudstvu, tužilaštvu, policiji i drugim državnim organima i službama sa javnim ovlaštenjima u Sandžaku, sa nacionalnom strukturom stanovništva u sandžačkim općinama, rasvjetljavanje i procesuiranje svih ratnih i drugih zločina počinjenih nad Bošnjacima u Sandžaku u periodu od 1990. do 2000. godine, kažnjavanje odgovornih i podizanje dostojnog spomen-obilježja žrtvama državnog terora u Sandžaku, kao Usvajanje Rezolucije o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici u Narodnoj Skupštini Republike Srbije.

Sporazumom se predviđa aktivnost na osiguravanju prava Bošnjacima Sandžaka da uspostavljaju i razvijaju sve vrste odnosa i saradnje sa Bošnjacima Bosne i Hercegovine, koji ne mogu biti manjeg obima od specijalnih i paralelnih odnosa i saradnje srpskog naroda iz Bosne i Hercegovine sa svojim matičnim narodom u Srbiji.

Potpisnici su saglasni da sva prava koja ima Srpska pravoslavna crkva, istovjetna prava treba imati i Islamska zajednica, te će se strane ugovornice zalagati i doprinijeti jedinstvu Islamske zajednice sa sjedištem u Novom Pazaru i duhovnim centrom u Sarajevu uz podršku Rijaseta - BiH i Diyaneta u Turskoj.

Zajednički angažman na realizaciji projekata

Uz partnersko učešće u Bošnjačkom nacionalnom vijeću SDA Sandžaka i SPP su dogovorile i nastavak razvoja obrazovanja Bošnjaka na bosanskom jeziku u duhu bošnjačke kulture u osnovnim, srednjim školama i na univerzitetima, kao i da će se zajednički angažirati na realizaciji projekata poput temeljne obnovu Stare čaršije u Novom Pazaru i Sjeničke tvrđave, osnovati i izgraditi Bošnjački kulturni centar u Novom Pazaru, u čijem sastavu će biti bošnjački muzej, bošnjački arhiv, bošnjačka biblioteka, bošnjačko pozorište, izdavačka kuća i bošnjački mediji i institut za bosanski jezik i bošnjačku književnost, te izgraditi memorijalni centar Hadžet.

Osnivanje fonda za besplatne udžbenike na bosanskom jeziku, nastavak realizacije projekta "Program povratka i održivog opstanka prognanih i interno raseljenih Bošnjaka općine Priboj", podrška Odsjeku bosanski jezik i bošnjačka književnost na Internacionalnome univerzitetu u Novome Pazaru i inicijativa za osnivanje istog na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru i te formirati redakciju na bosanskome jeziku pri javnim servisima Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine su tačke ovog sporazuma o zajedničkom djelovanju.

Bošnjačko nacionalno vijeće, kao zastupničko tijelo manjinske uprave Bošnjaka u Srbiji, broji ukupno 35 mjesta. Na izborima održanim 13. novembra liste "Sandžačka demokratske partija - Husein Memić" i "Jedinstveno za slobodno Vijeće – Stranka pravde i pomirenja – dr. Misala Pramenković" su osvojile po 12 mandata, lista "Bošnjačko jedinstvo – dr. Sulejman Ugljanin" 10 i lista "Savez za Sandžak i dobre Bošnjane" jednog vijećnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.