open-navfaktor-logo
search
Italija
Univerzitet u Sieni obustavlja nastavu tokom Bajrama u znak solidarnosti s Palestincima
Ovo je znak solidarnosti sa muslimanima u Gazi koji su izloženi kontinuiranom masakru bez presedana, rekao je Tommaso Montanari, rektor Univerzitet za strance u Sieni
AUTOR: Anadolija
31.03.2024. u 21:41
get url
text
FOTO: educationaround.org
FOTO: educationaround.org
Univerzitet za strance u Sieni (Universita per stranieri di Siena) u Italiji odlučio je da obustavi obrazovne aktivnosti 10. aprila, prvog dana Ramazanskog bajrama, kako bi pokazao solidarnost sa Palestincima.
Kako je objavila italijanska novinska agencija ANSA, uprava italijanskog univerziteta odlučila je da prvi dan ramazanskog bajrama proglasi praznikom.
U odluci koju je potpisao Tommaso Montanari, rektor univerziteta, navodi se da na ovaj način žele iskazati solidarnost sa palestinskim narodom koji mnogo pati u Gazi.
- Ovo je znak solidarnosti sa muslimanima u Gazi koji su izloženi kontinuiranom masakru bez presedana - kazao je Montanari.
Rektor namjerava također da jevrejski praznik Kipur proglasi praznikom u oktobru 2024. godine.
Kako se navodi, rektor je ovu odluku donio u cilju izgradnje multikulturalnosti i doprinosa životu i miru širom svijeta.
Veći dio Pojasa Gaze uništen je otkako je za genocid optuženi Izrael pokrenuo rat u oktobru prošle godine nakon prekograničnog napada Hamasa. Izraelske snage su više mjeseci bezobzirno uništavale zgrade i čitava naselja uništivši 60 posto infrastrukture palestinske enklave. U izraelskim napadima ubijeno je više od 32.700 Palestinaca.
Međunarodni sud pravde (ICJ) je naznačio dodatne privremene mjere, uključujući "nesmetano pružanje" pomoći Pojasu Gaze, u postupku za genocid koji je u toku protiv Izraela na zahtjev Južnoafričke Republike.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.