open-navfaktor-logo
search
Zapadna Australija
Više od 100 kitova nasukalo se na obali, stručnjak otkrio kako bi sve moglo završiti
Do sada znamo da postoje četiri grupe od ukupno 160 bjelogrlih kitova raspoređenih na oko 500 metara. Nažalost, 26 kitova koji su se nasukali na plaži umrlo je, rekao je glasnogovornik Odjela za bioraznolikost, prirodu i turizam
AUTOR: Faktor/ABC News
25.04.2024. u 11:38
get url
text
Kitovi su se nasukali u uvali Toby u zaljevu Geographe
Kitovi su se nasukali u uvali Toby u zaljevu Geographe
Stručnjaci žure spasiti oko 140 bjelogrlih kitova koji su se u četvrtak nasukali u plitkim vodama ušća u južnoj australskoj saveznoj državi Zapadnoj Australiji.
Kitovi su se nasukali u uvali Toby u zaljevu Geographe, saopćili su iz Odjela za bioraznolikost, prirodu i turizam Zapadne Australije.
Područje se nalazi blizu grada Dunsborougha u jugozapadnoj regiji popularnoj među turistima i oko 236 kilometara južno od glavnog grada države Pertha.
- Do sada znamo da postoje četiri grupe od ukupno 160 bjelogrlih kitova raspoređenih na oko 500 metara. Nažalost, 26 kitova koji su se nasukali na plaži umrlo je - rekao je glasnogovornik odjela te dodao:
- Tim iskusnog osoblja, uključujući službenike za zaštitu divljih životinja, morske naučnike, veterinare, na licu je mjesta ili će uskoro stići.
Na temelju prethodnih nasukavanja, "ovi događaji obično rezultiraju eutanazijom nasukanih životinja, što je najhumaniji ishod", rekao je glasnogovornik.
Podsjetimo, u julu prošle godine više od 50 bjelogrlih kitova umrlo je nakon što su se nasukali na udaljenoj plaži u Zapadnoj Australiji.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.