open-navfaktor-logo
search
Posjeta Podgorici
Von der Leyen: Došla sam poručiti zemljama Zapadnog Balkana da ih želimo u EU
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u srijedu u Podgorici kako je došla u Crnu Goru kako bi je ohrabrila i pohvalila za njena dostignuća, pozivajući političare te zemlje da uspostave dijalog kako bi Crna Gora nastavila biti predvodnica europskih integracija zapadnog Balkana.
29.09.2021. u 18:29
get url
text

Komentirajući tekst Reutersa koji je objavio da EU ne može jamčiti članstvo za šest balkanskih zemalja i odgovarajući na pitanje znači li to da je Bruxelles odustao od proširenja EU, von der Leyen je odgovorila da je njen posjet regiji isključivo poduzet u svrhu europske perspektive te da je tu da ohrabri zemlje Zapadnog Balkana.

- Dokaz da ovome ozbiljno pristupamo je revidirana metodologija. Naša poruka je jasna - želimo vas u EU - rekla je von der Leyen.

Odgovarajući na pitanje je li projekt "Otvoreni Balkan" projekt EU ili neka vrsta zamjene i mora li Crna Gora biti dio tog projekta, kazala je da Crna Gora sama donosi odluke, te da sam Berlinski proces predviđa razvoj zajedničkog tržišta na zapadnom Balkanu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.