open-navfaktor-logo
search
Predsjednica EK
Von der Leyen u Srbiji: Zajedno smo u energetskoj uniji, Zapadni Balkan je uključen u sve što EU radi
Tokom obilaska radova na izgradnji gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske u selu Jelašnica kod Niša, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen najavila je novu finansijsku pomoć Srbiji za prevazilaženje energetske krize i istakla da EU intenzivno radi na njenom suzbijanju.
28.10.2022. u 19:55
get url
text

Izgradnja gasnog interkonektora dugog 109 kilometara započeta je u januaru i planirano je da bude završena do kraja 2023. godine, dok Vučić očekuje da će biti pušten u rad već u oktobru.

Osim u Nišu, obuhvatiće i merno-regulacione stanice za gas u Beloj Palanci, Pirotu i Dimitrovgradu i omogućiti pristup gasnom snabdijevanju za grijanje i industriju.

- Ovaj projekat će nas međusobno približiti. Otvoriće gasno tržište Srbije za različite izvore, također će unaprijediti energetsku sigurnost Srbije. Radujem se što će se završiti već za godinu dana. Nadam se da će to biti na vrijeme. Potrebno je da diverzifikujemo izvore gasa, to je od suštinske važnosti. Prevelika fokusiranost na Rusiju nije dobra. Zajedno smo u energetskoj uniji, sve što EU radi, Zapadni Balkan je u to uključen - rekla je predsjednica Evropske komisije.

Istakla je da je EU prethodnih meseci intenzivno radila na suzbijanju energetske krize i podsjetila da je Rusija prekinula 100 miliona kubnih metara gasa.

- Uspjeli smo da to kompenzujemo diverzifikacijom kroz druge izvore. Pozivamo sve, uključujući Srbiju, da se priključi zajedničkoj nabavci gasa zato što želimo da iskoristimo našu tržišnu snagu, kao Unije, da postignemo bolje rezultate na slobodnom tržištu gdje ima dosta konkurencije, kako bismo osigurali što bolju cijenu - rekla je von der Leyen.

Od 88,5 miliona eura ukupne vrijednosti projekta, Evropska unija donira 50 miliona eura. Predsjednica Evropske komisije najavila je još finansijske pomoći.

- Pogođeni ste, kao i ostatak EU, teškoćama koje imamo na energetskom tržištu ukupno gledano. Odučili smo se na dva koraka - prvo je kratkoročna podrška, ne samo članicama, već i Zapadnom Balkanu. Ovdje mogu da najavim 160 miliona trenutne budžetske podrške. Ovo je neophodno kako bi i Srbija, kao i druge zemlje, mogla da podrži ugrožene pripadnike društva, ugrožena mala i srednja preduzeća kako bi izašla na kraj s visokim cijenama energenata - rekla je von der Leyen.

Pošto, prema njenim riječima, to nije trajno i održivo rješenje, neophodne su i investicije u važne projekte.

- Drugi dio je 500 miliona eura u bespovratnim sredstvima. To su ulaganja u infrastrukturu koja je zaista neophodna: Na primjer, transbalkanski strujni koridor od Italije, preko Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine do Bugarske - kaže predsjednica Evropske komisije.

Ostali projekti podrazumevaju izgradnju energetski efikasne dečje bonice, koja će biti završena do 2025. godine, kao i gasnog interkonektora između Srbije i Sjeverne Makedonije.

Kako je istakla, energetsku krizu izazvao je strašni rat koji Rusija vodi protiv Ukrajine.

- Ovaj rat mijenja sigurnosnu sliku cjelokupnog kontinenta. Važno je za EU da više nego ikad ulaže u svoje partnere na Zapadnom Balkanu. To su investicije u mir, sigurnost i prosperitet našeg zajedničkog kontinenta. Uvjeravam vas da EU jeste i ostaće najvažniji politički i ekonomski partner Srbije - rekla je von der Leyen.

Govoreći da je Srbija jedna od najnaprednijih zemalja na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, navela je i šta se od nje očekuje.

- Govorimo o nezavisnosti pravosuđa, borbi protiv korupcije. Zahvaljujem, predsjedniče, na najavi da će vizna politika biti usklađena s EU do kraja godine. Ovo je pravi smijer kojim treba ići. Imaćemo večeras bilateralan sastanak, imamo i druge teme, ali bih izrazila jaku želju da postignemo napredak u dijalogu između Srbije i Kosova. Neophodno je da imate dvije strane, jedino kroz dijalog mogu da se riješe konflikti - navela je predsjednica.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je na budžetskoj pomoći i investicijama.

- Sada će nam biti još mnogo lakše da dovedemo investitore u Belu Palanku, Pirot i Dimitrovgrad, nadam se u Babušnicu, cijeli pirotsko-nišavski deo. Vjerujem da će dolazak gasa u industrijske zone, mogućnost grijanja stanova i industrijskih objekata značiti ogromnu šansu za dolazak investitora u ovaj dio Srbije - rekao je Vučić.

Najavio je da će uraditi "sve što treba oko usaglašavanja s evropskom viznom politikom" i pre kraja godine.

- Što se tiče razgovora s Prištinom, ja sam veoma zabrinut, iako sam vidio vašu konferenciju s gospođom Osmani. I vidio sam da je ona iskoristila tu priliku da govori protiv Beograda i Srbije. Ja to neću da uradim. Mogu da kažem da ćemo da uradimo sve što možemo da sačuvamo mir i stabilnost, a da li sam uplašen i zabrinut znajući pri svemu tome da Srbija nijedno od tih pitanja nije pokrenula? Jesam, kao što možete da vidite, ali mi nemamo više kud. Daćemo sve od sebe da sačuvamo mir i stabilnost. Najmanje nam je stalo do bilo kakvih eskalacija, tenzija, problema - ispričao je Vučić.

Rekao je da se nada da će u razgovoru s predsjednicom Evropske komisije, zakazanom za večeras u 18:45 u Beogradu, moći da "pronađe put za očuvanje mira i stabilnosti". Najavio je i da će njegova sagovornica imati prilike da za večerom upozna novi tim Vlade Republike Srbije.

Ursula von der Leyen ove nedjelje obilazi Zapadni Balkan gde s državnim liderima razgovara o podršci EU prevazilaženju energetske krize.

Prethodnih dana razgovarala je sa zvaničnicima Sjeverne Makedonije, Kosova, Albanije i Bosne i Hercegovine, a boravak u regionu završiće sutra posjetom Crnoj Gori.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.