open-navfaktor-logo
search
Srbija
Vranjski episkop odlikovao haškog osuđenika
U obilježavanja 690 godina postojanja manastira Svetog Nikole u Vranju, Srbija, episkop vranjski, vladika Pahomije, odlikovao je haškog osuđenika Vladimira Lazarevića. Vladika mu je na svečanosti uručio orden Surduličkih mučenika, nakon prethodnog blagoslova Svetog arhijerejskog Sinoda na predlog Saveta Eparhije vranjske, a za "njegovanje čovjekoljublja i pravoslavnih vrijednosti".
10.10.2022. u 16:55
get url
text

Naime, Lazarević je penzionisani general nekadašnje Vojske Jugoslavije, u Haškom tribunalu osuđen na 14 godina zatvora za komandnu odgovornost, pomaganje i podržavanje zločina protiv čovječnosti, koji su obuhvatali deportaciju i prisilno premještanje civila kosovskih Albanaca.

Nakon što je u zatvoru odležao dvije trećine kazne, odlučeno je da bude pušten na slobodu.

Ovo nije prvi put da Lazarević u Srbiji bude počastvovan, prije nekoliko godina je proglašen za počasnog građanina niške općine Pantelej, prenosi Nova.rs.

Nakon izlaska iz zatvora, u decembru 2015. godine je u pratnji državnog i vojnog vrha sletio na niški aerodrom i tada je u obraćanju negirao krivicu. Tvrdio je da je osuđen "bez ijednog materijalnog dokaza".

Njega su tada dočekali tadašnji ministri pravde i odbrane Srbije Nikola Selaković i Bratislava Gašić, a prisustvovali su i Aleksandar Vulin, koji je tada bio ministar rada, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković i niški gradski funkcioneri.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.