open-navfaktor-logo
search
Gostovanje na RTS-u
Vučić: Ne može da se priča o priznanju i ulasku Kosova u UN, Ukrajina je iskreni prijatelj Srbije
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je, komentarišući jučerašnji sastanak s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem u Briselu, izjavio je kako je spreman razgovarati o mapi puta, ali kako neće implementirati članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, niti bilo šta slično, prenosi Anadolija.
28.02.2023. u 22:50
get url
text

Vučić je tokom večerašnjeg gostavanja na RTS-u govorio o jučerašnjem sastanku sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem u Briselu, gdje su se sastali na poziv visokog predstavnika Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost Josepa Borrella a u okviru dijaloga Prištine i Beograda u Briselu.

- Jučer u Briselu je bio razgovor, nismo se dogovorili, razgovarali smo, nastavit ćemo i bit će još mnogo razgovora, ništa više od toga - rekao je Vučić.

Dalje govoreći o sadržaju jučerašnjem sastanku, Vučić je nastavio:

"Hajde da pravimo implementacioni plan, tu mapu puta o kojoj pričaju, a oko koje je postojao neki nacrt, ali niko to nije dogovorio i o tome se razgovara. Mapu puta da dogovorimo, šta je to što implementiramo. Dakle, neću da implementiram članstvo Kosova u UN, niti bilo šta slično i to sam 50 puta ponovio. Dakle, mi pravimo implementacioni plan i zbog toga će dolaziti Miroslav Lajčak u Beograd i Prištinu", rekao je Vučić, te dodao:

"O svemu drugom sam spreman da razgovaram, hoću normalizaciju, ne stidim se toga, ali ovo neću da potpišem".

- Važno je da razgovaramo, tako za stolom ne može bez nas da se odlučuje o vašoj koži. Srbija želi razgovor, ali ne može da se priča o međusobnom priznanju, priznanju i ulasku Kosova u UN - citat je Vučića objavljen na njegovoj zvaničnoj Instagram stranici još tokom intervjua.

Vučić je tokom gostovanja govorio i o Ukrajini, a u dijelu intervjua istakao je kako je Ukrajina iskreni prijatelj Srbije.

- Ukrajina je nama iskreni prijatelj koji nikada nije ništa protiv Srbije uradila. Nikada ništa - rekao je Vučić.

Na pitanje da li je Srbija radila protiv Ukrajine, Vučić je rekao: "Ne, ne ama baš ništa".

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.