open-navfaktor-logo
search
Gostovao na RTS-u
Vučić o Kosovu: Narod je na ivici ustanka
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u srijedu, komentirajući sukobe u kojima je u nedjelju ubijen jedan kosovski policajac i trojica iz grupe naoružanih Srba, da već godinu dana unazad upozorava na moguće incidente na sjeveru Kosova, te da za njega trojica ubijenih Srba "nisu teroristi".
28.09.2023. u 08:26
get url
text

Vučić je u razgovoru za RTS rekao da je Srbima na sjeveru Kosova "dozlogrdio teror Albina Kurtija" i prištinskih vlasti i da je "narod na ivici ustanka".

Službeni Beograd negira umiješanost u akciju naoružanih Srba koji su prije sukoba postavili barikade na sjeveru kod sela Banjska, dok Priština optužuje Srbiju da ih je logistički podržala.

Vučić je, izrazivši saučešće porodicama svih nastradalih u nedjeljnom sukobu, rekao da je, "iako je ubistvo albanskog policajca za svaku osudu", za njega "kao predsjednika Srbije trojica Srba koji su poginuli u Banjskoj nisu teroristi", prenosi Hina. 

- Bez obzira na to što albanski policajac, po slovu zakona i Briselskom sporazumu od prije 11 godina, nema šta tražiti na sjeveru, nema opravdanja (za ubistvo) i za to će naši organi poduzeti odgovarajuće korake - rekao je Vučić za RTS, naglasivši da su svi nastradali "porodični ljudi".

On je zatražio da i prištinske vlasti i EULEX omoguće korektnu istragu i obdukciju kako bi se utvrdilo kako su ubijena i trojica Srba i kosovski policajac.

Vučić je izjavio da je Milan Radoičić, potpredsjednik vodeće partije Srba na Kosovu Srpske liste, kojeg je policija Kosova označila kao organizatora i sudionika napada na KP u selu Banjska 24. septembra, trenutno u Srbiji i da nije ranjen kako tvrde mediji, ali će biti saslušan.

- On će svakako odgovoriti pozivu nadležnih organa, uvjeren sam da će biti saslušan... Republika Srbija i njeni nadležni organi će raditi svoj posao - rekao je Vučić komentirajući snimke naoružane skupine koje je objavila policija Kosova, tvrdeći da je na njima i Radoičić.

Vučić je rekao da je "Kurti ujedinio sve Srbe na sve moguće načine" i poručio da sa Kosova "neće neće biti kolone kao iz Gorskog Karabaha, iako to svi očekuju i tome se nadaju".

Srbijanski predsjednik je zamolio međunarodnu zajednicu da dalje ne pritišće Beograd, ustvrdivši kako na Zapadu "dobro znaju ko je za ovo kriv", aludirajući na kosovskog premijera Albina Kurtija, s kojim pregovara pod pokroviteljstvom EU-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.