open-navfaktor-logo
search
Vanredno obraćanje
Vučić pozvao Srbe da ne ulaze u sukob s NATO-om: Ako zapuca albanski okupator...
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se večeras povodom situacije na sjeveru Kosova.  
29.05.2023. u 21:17
get url
text

VEZANI TEKST - Dramatični snimci stižu iz Zvečana: Povrijeđeno 25 vojnika KFOR-a i više od 50 Srba

- Mjesecima smo govorili da Kurti ima jednu želju, da izazove sukobe na Kosovu, dovede region do krvoprolića, malo ko je želeo da čuje istinu i da razumije šta je suština svega što se događa - rekao je Vučić.

Rekao je i da je u "posljednja tri dana i ćorav mogao da razumije šta je bilo pripremano za danas, sve u organizaciji Kurtija".

- Sa njegovom željom da dođe do sukoba Srba i NATO-a on, koji je jedini krivac da pere ruke i kaže kako s njim to nema veze - dodao je Vučić. 

- Srbi na sjeveru u sedam jutros okupili su se ispred općina, kako bi iskazali nezadovoljstvo. Jutros su Srbe sačekali vojnici KFOR-a i bodljikava žica, gradonačelnici Zubinog Potoka i Zvečana, gradonačelnici pod znacima navoda, gradonačelnik Leposavića je ušao u zgradu općine. Oni su ih pustili da uđu u zgrade da bi njih štitili od Srba, umjesto da su uradili obrnutu stvar. Lažni gradonačelnik se još nalazi u općini Leposavić - kaže.

Dodao je da su dva vozila specijalne policije ostala okružena Srbima, na koje je narod ostavio zastavu i ispisao četiri slova S, ali, kako je rekao, nikakvo nasilje nisu sprovodili.

- Nakon pregovora sa KFOR-om koje su imali predstavnici Srpske liste, na razgovor je otišao Dragiša Milović. Srbi su prvo predložili da KFOR zamijeni Rosu specijalce, da se lažni gradonačelnici povuku a da KFOR može da ostane. Našim Srbima nije smetao KFOR, nego Kurtijevi specijalci i lažni gradonačelnici. Komandant KFOR-a za region istok je rekao da razumije zahtjeve i da će prenijeti. KFOR uvjetuje da se propuste dva vozila Rosu, Srbi na to nisu pristali. I tada je KFOR krenuo u akciju. U prvom redu bili su Igor Simić i Goran Rakić, počeli su da ih udaraju, a teže povrede pretprio je Dragiša Milović. Tada se podižu, udarali su ih i šutirali, Simića su probali da uvuku, Srbi su ga odvojili jedva. Počinju da bacaju šok bombe po narodu, dio se sklanja a dio prihvata borbu šakama. Pripadnik Rosu s kalašnjikovom kleči na zemlji i ispaljuje više hitaca u pravcu Srba koji se povlače i pogađa s leđa Dragišu Galjaka u predio karlice, stomaka i šake, dva metka su ga pogodila. Tada kreće odgovor Srba kamenicama i na sve druge načine - pojašnjava Vučić.

Govorio je i o povrijeđenima.

- Dragiša Galjak, 50 godina, pogodila ga dva metka, portir iz Kosovske Mitrovice, pogođen s leđa. Operisan je, veliki gubitak krvi, borili se za život. Doktor Dragiša Milović, višestruke povrede teške od udaraca u grudi. Časlav Sofronijević, povrede od udaraca u grudi i gumenih metaka. Uhapšene su četiri osobe. Povrijeđen je 41 pripadnik KFOR-a, najviše Mađara i Italijana, trojica teže ranjeni - rekao je.

VEZANI TEKST - Do 14 sati će biti potpuno raspoređene formacije srbijanske vojske duž granice s Kosovom

Ponovio je da je za situaciju na Kosovu kriv i odgovoran jedino Kurti. On je pozvao međunarodnu zajednicu i posebno zemlje Kvinte da "urazumi svoje čedo".

- Posljednji put ponavljam i molim međunarodnu zajednicu da urazumi Kurtija. Da ga ne urazumljuju besmislenim saopćenjima, već da preduzmu mjere. Ako to ne učine plašim se da će za sve nas biti kasno. Zapuca li albanski okupator, tada će sve biti drugačije - rekao je predsjednik Srbije. 

Istakao je da je Albin Kurti "čedo zemalja Kvinte" i napomenuo da "to čedo može da izazove takvo čudo kakvo niko do sada nije izazvao".

Vučić je kazao da će Srbija učiniti sve da sačuva mir, ali da neće dozvoliti pogrom i progon, kao ni ubijanje Srba na Kosovu. Za sutra u osam sati najavio je sastanak sa predstavnicima zemalja Kvinte.

Vučić je također otkrio kako su već rasporedili snage u skladu sa situacijom, te kako su srbijanske snage na mjestima gdje misle da je to neophodno.

- Noćas ćemo ih na više mjesta obići, nećemo dozvoliti pogrom srpskog naroda - rekao je Vučić.

- Pozivam Srbe na Kosovu da ne ulaze u sukob s NATO-om, ne zato što smo uplašeni, već zato što je to ono što Kurti najviše želi. Pozivam ih da protestuju na miran način, baš kao što su to i danas činili. Dat ćemo sve od sebe da sačuvamo mir, ali nećemo dozvoliti progon našeg naroda na Kosovu - rekao je Vučić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.