open-navfaktor-logo
search
Šalje "poruke mira"
Vučić: Progon Dodika ne bi bio spas za BiH, Kornjaču neću ni da hapsim ni da isporučujem
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da "ne misli da bi bio spas ni za BiH ni za političku situaciju u BiH kada bi progonio člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika zato što je rekao šta misli".
21.08.2021. u 12:04
get url
text

Vučić je, povodom upućenog pitanja lidera SDA Bakira Izetbegovića Tužilaštvu BiH da li će se usuditi da krene na Dodika, rekao da ne može da se miješa u to šta će uraditi neka institucija ili neće.

Povodom izjave Izetbegovića da Srbija širi agresivni nacionalizam i da to ima uticaj na BiH, Vučić je kazao da "ne želi da učestvuje u izbornoj kampanji Izetbegovića i da Bošnjaci kad god im je potrebno napadaju Srbiju".

- Nisam primijetio da bilo kakve šovinističke i nacionalističke izjave dolaze iz Srbije. Trudimo se da dolaze poruke mira, pružene ruke i prijateljstva prema Bošnjacima, ali kada vidite da je jedini odgovor – vi Srbi ste genocidaši, kako oni to govore, vi Srbi ste zlikovci, zločinci, vi Srbi uvijek želite da nastavite genocid, po njima smo mi pet genocida učinili - rekao je Vučić danas u Golupcu.

On je dodao da stvarno ne može da razgovara ni o 1875. ni o 1878. godini da bi neko bio zadovoljan, već o saradnji o protoku robe, kapitala, ljudi.

- Svi Bošnjaci su dobrodošli. Mi imamo Bošnjake u Srbiji i sa njima živimo lijepo, a mogli bi da živimo ljepše, vjerujem da ćemo u tome uspjeti, mnogo toga treba da se dogodi pred nama, a kriviti Srbiju već je postalo uobičajeno - naveo je Vučić.

Na napise medija da se na slučaju Duška Kornjače vidi da Srbija štiti osumnjičene za ratne zločine, Vučić je upitao po kom to zakonu opozicija hoće da hapsi Kornjaču i da ga izručuje.

- Po kom zakonu, po kom ustavu da hapsim Srbe i da ga nekom isporučujem? Zašto vi to ne uradite? Ja neću, a osim što neću nemam ni pravo ni po jednom zakonu Srbije - dodao je Vučić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.