open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Srbije
Vučić: Spreman sam i da poginem, čekam te kukavice da dođu da me ubiju
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je na sastanku s premijerkom Anom Brnabić i najužim krugom saradnika izjavio da je "spreman da pogine, ali da neće prepustiti vlast bez izbora", prenijelo je više provladinih medija.
05.06.2023. u 10:11
get url
text

VEZANI TEKST - Masovan protest u Beogradu, novo okupljanje 2. juna: Tražili Vučićevu ostavku uz poruku "Gotov je, gotov je..."

- Raspisat ću sve izbore, sit sam svih prevara, spreman sam i da poginem, uopće se ne plašim! Evo, čekam te kukavice da dođu da me ubiju, ali nikada im neću prepustiti vlast bez izbora - rekao je Vučić.

Mediji, među kojima su Informer i Večernje novosti, navode da će Vučić u četvrtak, na sjednici Vlade na koju je pozvan, objaviti "sudbinski važnu odluku koja će odrediti budućnost zemlje i građana", a spominje se raspisivanje izbora ili promjene u vladi.

Širom Srbije se pet sedmica unazad održavaju protesti "Srbija protiv nasilja", kao odgovor na dva masovna zločina u kojima je ubijeno 18 osoba.

Najmasovnija okupljanja su u Beogradu gdje svakog petka ili subote šeta više desetaka hiljada ljudi.

Zahtjevi protesta su smjena ministra unutrašnjih poslova Srbije Bratislava Gašića, šefa BIA-e Aleksandra Vulina, smjena Vijeća Regulatorne agencije za elektronske medije (REM), ukidanje reality programa u kojima se promoviše nasilje, oduzimanje dozvola za nacionalne frekvencije televizijama Pink i Happy, gašenje tabloida koji propagiraju nasilje i smjena rukovodstva RTS-a.

Jedini zahtjev sa početka koji je do sada ispunjen je ostavka srbijanskog ministra prosvjete Branka Ružića.

Vučić je više puta izjavio da je reality program na Pinku ukinut, mada se on i dalje emituje, a ponovio je i da nikada neće smijeniti Gašića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.