open-navfaktor-logo
search
Srbijanski predsjednik
Vučić: Svi se naoružavaju do zuba, ni mi ne zaostajemo, a dan RS-a...
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić potvrdio je da je čestitao "dan Republike Srpske" (RS), koji je u Bosni i Hercegovini proglašen neustavnim, te dodao kako Srbiji nikada u historiji nije toliko pomagala RS kako to čini danas.
10.01.2024. u 12:53
get url
text

 - Ponosan sam na činjenicu da ne samo vodstvo, nego i svi ljudi u RS znaju da Srbija nikada u historiji nije toliko pomagala RS kako to čini danas - rekao je Vučić u srijedu tokom obilaska Ruskog doma u Beogradu.

Tom prilikom srbijanski predsjednik je podsjetio da je čestitao "dan Republike Srpske" i prošle godine te istaknuo kako namjerava uraditi isto i ubuduće.

Vučić je izjavio da se svi u svijetu i u regiji "naoružavaju do zuba" i da Srbija ne smije zaostajati u tom pogledu.

- Svi se naoružavaju do zuba. Naoružavaju se i u regiji i naše je da ne zaostajemo. Sve što vam mogu kazati je da mi ne zaostajemo - rekao je Vučić te dodao da će se uskoro i javnost moći uvjeriti u to.

Također istaknuo je da je razočaran izjavom britanskog ministra vanjskih poslova Davida Camerona koji je nazvao Srbiju saveznikom Rusije te dodao kako je Srbija nezavisna zemlja i nije poslušnik ni Rusije, ni SAD-a, ni Britanije, ni Njemačke, niti bilo koga drugog, već se ponosi svojom samostalnošću, prenosi Beta.

- Tu je priča da ćemo mi provoditi destabilizaciju regije. Meni se čini da mnogi drugi na tome rade uz svesrdnu pomoć onih faktora koji nam dijele lekcije. Mnogima smetate kad želite imati svoju politiku, ona nije poslušnička i nastavit ćemo voditi samostalnu politiku i po pitanju Rusije, i po pitanju drugih - rekao je Vučić, prilikom posjete Ruskom domu u Beogradu.

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron jučer je u izvještaju članovima Odbora za vanjsku politiku britanskog Parlamenta kazao da Rusija želi destabilizirati Balkan preko svojih saveznika, uključujući Srbiju.

- Rusija želi destabilizirati Balkan, želi to učiniti preko svojih saveznika, uključujući Srbiju, i želi učiniti te države, uključujući Moldaviju, manje sigurnima - kazao je Cameron te dodao da je "stajalište Zapada, u vezi s Kosovom i zapadnim Balkanom, sastavljeno prije ruske agresije na Ukrajinu pa se sada mora puno razmisliti o tome šta se promijenilo".

Cameron, koji je prošle sedmice posjetio Kosovo, rekao je da je njegova vlada predana evropskim integracijama Srbije, ali je dodao da je napad naoružane skupine Srba na sjeverni dio Kosova u septembru, jedan od najozbiljnijih incidenata na Kosovu te da je "predstavljao veliku opasnost" za sigurnost regije.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko rekao je u srijedu da Rusija ne traži od svojih partnerskih zemalja da se pretvore u proruske države, već da te zemlje poštuju svoje nacionalne interese, jer to pruža najbolju mogućnost za razvoj odnosa.

- Naši bilateralni odnosi imaju prednosti, mogućnosti, perspektivu. I zbog toga Rusija nikad ne traži da se partnerska zemlja, kao što je i Srbija, pretvori u prorusku zemlju. Mi želimo da zemlja poštuje svoje nacionalne interese, jer to pruža najbolju mogućnost za normalne bilateralne odnose i razvoj odnosa - kazao je Bocan Harčenko tokom posjeta Ruskom domu u Beogradu, prenosi Radiotelevizija Srbije.

No Srbija je i u godišnjem izvještaju EK dobila loše ocjene u ključnim poglavljima 23 i 24 o vladavini prava te je također naglašeno  da se Beograd nije pridružio međunarodnim sankcijama Rusiji i nije zatvorio prostor stranom miješanju, a da na unutrašnjem planu i dalje postoji slab nadzor na javnim institucijama, uz manipulacije informacijama i progon novinara i stalne pritiske na vlastima nenaklonjene medije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.