open-navfaktor-logo
search
Laži iz Beograda
Vučićev ćorak: U Sarajevu nema ulica Alekse Šantića i Meše Selimovića, Beograđani nisu bombardovali glavni grad BiH
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ispalio je još jedan ćorak prema Bosni i Hercegovini, izrekavši nekoliko laži na današnjem obraćanju srbijanskoj javnosti.
30.07.2020. u 12:20
get url
text

- Tražio sam da ostane Sarajevska ulica jer je jedna od legendarnih ulica u Beogradu, zbog zanatskih radnji koje se u njoj nalaze i po tome je prepoznatljiva, iako ni tih radnji za 20 godina neće biti.

Mediji u Sarajevu su na pomalo histeričan način izvješatavali o tome da će u Beogradu biti ukinuta Sarajevska ulica. Podsjećam da su samo usput obavijestili o ukidanju Beogradske ulice u Sarajevu. Pa su onda kazali kako nije isto, "nismo mi iz Sarajeva bombardovali Beograd". Nisu ni oni iz Beograda, a još manje su Jovan Jovanović Zmaj, Meša Selimović ili Aleksa Šantić bombardovali Sarajevo, a oni više nemaju ulice u Sarajevu - odvalio je Vučić (na videu izlaganje o ulicama počinje u 1:18.47) .

A onda se sjetio oca modernog srpskog nacionalizma Dobrice Ćosića, poznatog i po citatu o Srbima: Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utješimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bijedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno.”

- Je li vam ljepše ime Zadarska ili Dobrice Ćosića, stvarno mislim da je Ćosić mnogo više zaslužio tu ulicu, šta je problem u tome - zapitao je Vučić.

A sada ispravka krivog navoda. Mogao je Vučić raspitati se kod savjetnika da izbjegne kazati neistinu, ali se opredijelio pokušati jeftino poentirati na laži. U Sarajevu postoje ulice velikana Alekse Šantića i Meše Selimovića, baš kao što imaju i osnovne škole koje nose njihova imena. A ko je bombradovao Sarajevo, nekad će valjda saznati Beograđani.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.