open-navfaktor-logo
search
Na šest mjeseci
Za šta se Vučić sprema: Ministarstvo odbrane Srbije pozvalo mlade da služe vojni rok, imat će plaću 640 KM
Ministarstvo odbrane Srbije pozvalo je mladiće i djevojke, koji u ovoj godini navršavaju od 19 do 30 godina, da se prijave da dobrovoljno služe šestomjesečni vojni rok sa oružjem, prenosi Anadolu Agency (AA).  
02.07.2022. u 18:41
get url
text

- Osim mogućnosti da steknu nove vještine, upoznaju se sa savremenim naoružanjem i vojnom opremom i steknu nova znanja, vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka primaće i mjesečnu platu u iznosu oko 38.000 dinara (323 eura/640 KM) - navodi se u saopćenju Ministarstva.

Dodaje se da vojniku, za vrijeme trajanja dobrovoljnog služenja vojnog roka sa oružjem, osigurava naknada putnih troškova, zdravstveno osiguranje, smještaj, ishrana, vojna odjeća i obuća.

VEZANI TEKST - Vučić se pohvalio: Nalazimo se u veoma složenom okruženju, treba nam jaka Vojska Srbije

Poslije odsluženog vojnog roka, mladićima i djevojkama pruža se i mogućnost da odmah postanu profesionalni pripadnici Vojske Srbije. Svi oni koji izraze želju da postanu profesionalni vojnici, moći će to da učine po ubrzanoj proceduri i potpišu ugovore odmah po okončanju dobrovoljnog služenja.

U toku je prijavljivanje za septembarski uputni rok koje traje do 31. augusta ove godine. Podsjetimo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je prije godinu poručio kako se "Srbija nalazi u veoma složenom okruženju i složenoj političkoj situaciji i da joj je neophodna jaka vojska".

Šta se iza ovoga krije i zašto Vučić insistira na militarizacije Srbije?


 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.