open-navfaktor-logo
search
Beograd
Zahtjev za besplatne udžbenike za osnovce
Iz pokreta "Dosta je bilo" poručuju kako država novac ulaže u fontane umjesto u obrazovanje djece
31.08.2018. u 18:31
get url
text

Pokret "Dosta je bilo" održao je danas uličnu akciju sa koje su poručili da zahtjevaju da država osigura besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih i srednjih škola u Srbiji, javlja Anadolu Agency.

Tokom ulične akcije, članovi opozicionog pokreta razvili su na Trgu Nikole Pašića u centru Beograda baner velikog fiskalnog računa koji pokazuje da udžbenici za prvi razred osnovne škole koštaju 9.519 dinara, ili blizu 160 KM, a u kutiju prolaznici mogu da ubace fiskalne račune udžbenika.

Potpredsjednica pokreta Ana Stevanović navela je da je Pokret to tražio i u Skupštini Srbije prošle godine, što su zastupnici vladajuće većine odbili.

- Praksa koju mi tražimo nije nešto novo. Ne otkrivamo mi toplu vodu. Besplatne udžbenike imaju učenici u EU, u Rusiji, Americi, Kanadi, čak i u Bocvani zato što obrazovanje i školovanje jeste osnovno pravo djeteta koje ne smije da zavisi od materijalne pozicije roditelja - kazala je Stevanović.

Kao primjer je navela da prosječna primanja po domaćinstvu u Srbiji iznose 60.000 dinara, ili blizu 1.000 KM, a da komplet udžbenika košta od 10.000 do 17.000 dinara, odnosno između 165 i 280 maraka, te može da se desi da više od pola primanja, ukoliko porodica ima više od jednog djeteta, odu na udžbenike.

- Mi smo izračunali da oko 0,23 posto našeg budžeta, države Srbije, odnosno oko 23 miliona eura je potrebno da se svoj djeci u Srbiji osiguraju besplatni udžbenici. Nažalost, šteta je što vladajuća većina to ne smatra prioritetom i ulaže ogromne novce u jarbole, fontane umjesto da se taj novac preusmjeri ka obrazovanju naših učenika. Mi danas zahtijevamo da kompletni udžbenici budu besplatni i za učenike osnovnih i srednjih škola - dodala je Stevanović.

Ona je u ime Pokreta najavila da će od oktobra u Skupštinu Srbije podnijeti prijedlog zakona koji propisuje da učenici imaju besplatne udžbenike.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.