open-navfaktor-logo
search
Završen uviđaj
Zbog trovanja na jahti privedeni vlasnik i kapetan
Podsjećamo, pet državljana Italije je zbog teškog zdravstvenog stanja, hitno prevezeno u Split i hospitalizirani su
14.08.2019. u 22:17
get url
text

Nakon završenog uviđaja na jahti u hvarskoj luci, na kojoj je pronađen mrtav muškarac, a od posljedica trovanja u splitsku bolnicu primljeno pet osoba, uhapšeni su vlasnik i kapetan broda.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela uhapšeni su i u službene prostorije Policijske uprave Hvar dovedeni 23-godišnji i 27-godišnji hrvatski državljani radi provođenja kriminalističkog istraživanja, piše portal 24 sata.hr.

Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su, vlasnik jahte i kapetan broda, protivno pravilima struke, kao i izričitim tehničkim uputama u pogledu sigurnosti korištenja uređaja, 8. augusta 2019. godine ugradili benzinski generator - agregat sa zračnim hlađenjem u prostor strojarnice motorne jahte usljed čijeg rada je došlo do istjecanja otrovnih plinova – ugljen monoksida u prostor potpalublja broda, odnosno putničkih kabina sa posljedicom trovanja putnika.

Sutra ujutro će obojica, zbog osnovane sumnje u počinjenje teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti iz člana 222. stav 4. u vezi sa članom 215. Kaznenog zakona uz kaznenu prijavu, biti privedeni u pritvor.

Podsjećamo, pet državljana Italije je zbog teškog zdravstvenog stanja hitno prevezeno u Split i hospitalizirani su. Nakon ukazane pomoći ljekara u KBC Split utvrđeno je da su djeca životno ugrožena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.