open-navfaktor-logo
search
Razgovarao sa Sirskim
Zelenski: Propala ruska ofanziva na Harkov
AUTOR: Anadolija
09.06.2024. u 13:04
get url
text
Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski
FOTO: AA
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da Rusija nije uspjela u svojoj ofanzivi na sjeveroistočnu ukrajinsku oblast Harkov.
- Danas sam razgovarao sa glavnokomandujućim (Oleksandrom Sirskim, op.a.) sveukupno o situaciji. Značajan ishod je to što ruska vojska nije uspjela da izvede svoju operaciju u Harkovu - rekao je Zelenski.
Navodeći da ukrajinska vojska trenutno zadržava ruske snage "najbolje što može", Zelenski je kazao da su pojačali front u regionu i da će nastaviti da ga ojačavaju.
Dodao je da je upoznat sa situacijom na najtežem frontu u Donjecku na istoku, te da Kijev radi na osiguravanju više rezervi za ukrajinsku vojsku. Istakao je da su postigli neka nova rješenja za jačanje odbrambenih sposobnosti Ukrajine.
- Napredak je također postignut u artiljeriji, uključujući proizvodnju granata kalibra 155 u Ukrajini, a mi pripremamo novu proizvodnu platformu. Naša borbena avijacija i sposobnosti elektronskog ratovanja se također poboljšavaju - rekao je Zelenski.
Ruske snage pokušavaju da probiju odbranu Ukrajine u regiji Harkov od početka maja, otvarajući novi front u više od dvije godine dugom sukobu koji je do sada bio koncentrisan na istoku i jugu zemlje.
Sukobi u regionu su se od tada intenzivirali, posebno u blizini Vovčanska, koji se nalazi oko 74 kilometra od Harkova, drugog po veličini ukrajinskog grada, koji je također bio na meti ruskih zračnih napada.
Rusija tvrdi da je preuzela kontrolu nad više graničnih naselja od početka svoje ofanzive na frontu u Harkovu, kao i na drugim frontovima, uključujući Donjeck.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.