open-navfaktor-logo
search
Obilježavanje godišnjice Dana D
Biden povukao paralele između ruske invazije na Ukrajinu i Drugog svjetskog rata
AUTOR: Fena
06.06.2024. u 21:50
get url
text
Joe Biden
Joe Biden
Američki predsjednik Joe Biden povukao je paralele između ruske invazije na Ukrajinu i Drugog svjetskog rata, u govoru povodom 80. godišnjice iskrcavanja na Dan D u Normandiji, u Francuskoj.
Govoreći samo nekoliko koraka od mjesta gdje je pokopano 9.388 pripadnika američke vojske koji su učestvovali u iskrcavanju, Biden je upozorio da su demokratije diljem svijeta ponovno pod prijetnjom, dodajući da autokrati pažljivo prate odgovor Zapada na Ukrajinu.
Predsjednik SAD-a, rođen 1942, vjerovatno će biti posljednji američki čelnik koji je bio živ u vrijeme operacije oslobađanja Francuske okupirane od nacista.
Mnoštvo svjetskih čelnika bilo je prisutno na ceremonijama u četvrtak, uključujući francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, kralja Charlesa III i kanadskog premijera Justina Trudeaua.
- Hvala ukrajinskom narodu na njihovoj hrabrosti. Ovdje smo i nećemo oslabiti - rekao je Macron, dok su okupljeni svjetski čelnici pljeskali ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom.
Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji nije bio pozvan na ceremoniju komemoracije u četvrtak, pokrenuo je potpunu invaziju na Ukrajinu 2022. godine.
Tokom govora, Biden je često povlačio veze između borbe protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu i tekućeg rata u Ukrajini.
Prije polja prošaranog malim, bijelim nadgrobnim pločama poginulih američkih vojnika, predsjednik je upozorio da "autokrati svijeta pažljivo prate šta se događa u Ukrajini".
Obećao je da se SAD "neće povući" iz sukoba, tvrdeći "ako to učinimo, Ukrajina će biti pokorena, i to neće završiti na tome. Ukrajinski susjedi će biti ugroženi, cijela Evropa će biti ugrožena."
I pokrenuo je direktan napad na Putina, nazivajući dugogodišnjeg ruskog čelnika tiraninom.
Predsjednik SAD-a je također nastojao okupiti zapadne čelnike, opetovano naglašavajući sve veću prijetnju od antidemokratskih snaga diljem svijeta i slobodu koja je sve više ugrožena.
Pozdravio je napore "plemenite grupe braće" koja je učestvovala u iskrcavanju na Dan D, rekavši da su "ljudi koji su se ovdje borili bili heroji".
- Znali su - izvan svake sumnje - postoje stvari za koje se vrijedi boriti i umrijeti. Sloboda je vrijedna toga. Demokratija je vrijedna toga. Amerika je toga vrijedna. Svijet je toga vrijedan - poručio je.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.