open-navfaktor-logo
search
Protest u Argentini zbog reformi
Žestok sukob policije i demonstranata u Buenos Airesu: Deseci povrijeđenih, letjeli molotovljevi kokteli...
Paket reformi, koji je predložio desničarski predsjednik Javier Milei za oživljavanje slabe ekonomije zemlje, uključuje proglašenje vanrednog ekonomskog stanja, smanjenje penzija i smanjenje radnih prava.
AUTOR: BBC
13.06.2024. u 08:13
get url
text
Protesti u Buenos Airesu
Protesti u Buenos Airesu
FOTO: BBC/Screenshot
Interventna policija u glavnom gradu Argentine Buenos Airesu ispalila je suzavac i vodene topove kako bi rastjerala demonstrante ispred Kongresa, prije nego što su zakonodavci u srijedu u Senatu zemlje dali početno odobrenje za reforme smanjenja budžeta.
Demonstranti, koji kažu da će te mjere povrijediti milione Argentinaca, bacili su molotovljeve koktele i kamenje, zapalivši jedan automobil, objavo je jutros BBC.
Prijavljeno je da je više ljudi povrijeđeno, a lokalni mediji opisali su scenu u srijedu kao "bojno polje".
Paket reformi, koji je predložio desničarski predsjednik Javier Milei za oživljavanje slabe ekonomije zemlje, uključuje proglašenje vanrednog ekonomskog stanja, smanjenje penzija i smanjenje radnih prava.
Mjerama se protive ljevičarske političke stranke, radnički sindikati i društvene organizacije.
Protetsi u Buenos Airesu
FOTO: BBC/Screenshot
Ali prijedlog, koji je prvobitno bio s izjednačenim glasovima, 36-36, u Senatu, preliminarno je usvojen u srijedu nakon što je šefica doma, potpredsjednica Victoria Villarruel, prevagnula.
- Za one Argentince koji pate, koji čekaju, koji ne žele da vide svoju djecu kako napuštaju zemlju... moj glas je potvrdan - rekla je Villaruel nakon prekida neriješenog rezultata.
Nacrt zakona od 328 članova sada će biti ispitan tačku po tačku prije nego što se potpuno odobri, što se očekuje danas.
Zatim će se vratiti u donji dom za konačno usvajanje.
Uoči usvajanja zakona u Senatu, demonstranti su uzvikivali: "Zemlja se ne prodaje, zemlja se brani", dok je na jednom transparentu pisalo: "Kako šef države može da mrzi državu?"
Tuče su izbile kada su demonstranti pokušali da se probiju ka Kongresu kroz ograde, a demonstranti su gađali kamenjem policajce koji su ih poprskali peper sprejem.
Posmatrači i zastupnici opozicije rekli su da su deseci demonstranata i nekolicina zastupnika dobili medicinsku pomoć. Najmanje pet opozicionih zastupnika u gomili hospitalizovano je, rekla je zakonodavac Cecilia Moreau novinskoj agenciji AFP.
Protesti u Buenos Airesu
FOTO: BBC/Screenshot
Povrijeđeno je i najmanje 20 policajaca, rekli su zvaničnici. Snage sigurnosti saopćile su da su uhapsile 15 osoba.
Policija je kasnije potisnula demonstrante, koji su navodno zapalili dva vozila - uključujući i vozilo jedne novinske organizacije.
- Ne možemo vjerovati da u Argentini raspravljamo o zakonu koji će nas vratiti 100 godina unazad - rekao je Fabio Nunez, 55-godišnji protestantski advokat, a prenosi AFP.
Ured predsjednika Mileija izdao je saopćenje u kojem se zahvaljuje snagama sigurnosti na represiji, kako je rekao, "teroristima" koji pokušavaju izvršiti državni udar.
- Promijenit ćemo Argentinu, učinit ćemo je najliberalnijom zemljom na svijetu - rekao je Milei na konferenciji u Buenos Ajresu.
Milei je došao na dužnost 2023. godine nakon što je obećao da će uzeti motornu testeru za javnu potrošnju.
Dok je bio u kampanji, čak je mahnuo motornom testerom dok je držao govor kako bi simbolizovao svoju odlučnost da to učini.
Od tada je prepolovio vladu, ukinuo 50.000 javnih poslova, suspendovao nove ugovore o javnim radovima i ukinuo subvencije za gorivo i transport čak i kada se godišnja inflacija približila 300 posto.
Protesti u Buenos Airesu
FOTO: BBC/Screenshot
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.