open-navfaktor-logo
search
Lavina reakcija
Nakon vijesti iz Mete: Mnogi su za gašenje Instagrama i Facebooka
Nakon najave da bi Facebook i Instagram mogli biti ugašeni u Evropi pokrenula se lavina reakcija. Neki su za da se ove društvene mreže ugase, a nekima bi bilo i žao. 
07.02.2022. u 20:58
get url
text

Naime, kako je saopćeno iz matične kompanije Facebooka i Instagrama, Mete, ove društvene mreže bi mogle biti ugašene osim ako regulatori ne odobre dijeljenje podataka.

"Idite slobodno", "Baš ćete nam nedostajati", "Uagsite ga u potpunosti", "Evropa ne mari", samo su neki od komentara na Twitteru.

VEZANI TEKST - Meta prijeti da će se povući iz Evrope

Naime, Meta je predala zahtjev američkoj Komisiji za vrijednosne papire i berze.

- Podložni smo zakonima i propisima koji se razvijaju i diktiraju kako i pod kojim okolnostima i da li možemo prenositi, obraditi i/ili primati određene podatke koji su ključni za naše poslovanje, uključujući podatke koje dijele zemlje ili regije u kojima poslujemo i dijelimo među našim proizvodima - naveli su iz kompanije Meta.

Pojasnili su da ako ne mogu prenositi podatke između zemalja i regija u kojima posluju to bi moglo negativno uticati na finansijske rezultate.

Pravo Evropske unije zahtijeva da se podaci evropskih građana obrađuju na serverima koji se nalaze samo u Evropi.

Irska Komisija za zaštitu podataka 2020. godine poslala je Facebooku nalog da prestane s prenosom korisničkih podataka iz EU-a u SAD. Očekuje se da će nacionalno tijelo nadležno za privatnost podataka donijeti konačnu odluku o tom pitanju tokom prve polovine ove godine.

Evropski sud pravde 2020. godine presudio je da prenos podataka između EU-a i SAD-a ne štiti privatnost evropskih građana.

- Ako se ne usvoji novi transatlantski okvir za prenos podataka i ne možemo se i dalje oslanjati na standardne ugovorne klauzule ili druge alternativne načine prenosa podataka iz Evrope u SAD, vjerojatno nećemo moći ponuditi naše najznačajnije proizvode i usluge, uključujući Facebook i Instagram u Evropi, što bi moglo štetno utjecati na naše poslovanje - naveli su iz Mete u svom podnesku.

Brojni su komentari na Twitteru koji podržavaju da se Facebook ugasi.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.