open-navfaktor-logo
search
Dobro je znati
Zašto biste trebali jednom sedmično isključiti svoj mobitel
Pametni telefoni su često na meti hakerskih napada, uključujući sofisticirane metode poput zero-click eksploatacija, kod kojih korisnik ne mora ništa aktivno učiniti, poput klikanja na zlonamjerni link, piše PCWorld
AUTOR: Faktor/CWorld
21.05.2024. u 19:36
get url
text
Mnoge dan ne mogu zamisliti bez mobitela, a kako bi uređaji pravilno funkcionirali, nužno je redovno ih održavati i ažurirati njihov softver.
U skladu s tim, Agencija za nacionalnu sigurnost SAD-a (NSA) preporučuje potpuno isključiti mobitel barem jednom sedmično.
Glavni razlog za preporuku NSA o sedmičnom isključivanju mobitela je zaštita od sigurnosnih prijetnji.
Pametni telefoni su često na meti hakerskih napada, uključujući sofisticirane metode poput zero-click eksploatacija, kod kojih korisnik ne mora ništa aktivno učiniti, poput klikanja na zlonamjerni link, piše PCWorld.
Napadi se mogu pokrenuti čak i putem propuštenih poziva ili nevidljivih komunikacija koje korisnik možda neće ni primijetiti.
Potpuno isključivanje uređaja prekida sve aktivne sesije i komunikacije, uključujući one koje bi mogle biti kompromitirane. Ovo isključivanje pomaže u resetiranju sigurnosnih postavki i štiti uređaj od potencijalnih prijetnji koje su se mogle infiltrirati u sistem.
Osim što povećava sigurnost, sedmično isključivanje mobitela također može poboljšati njegove performanse.
Kada se pametni telefon stalno koristi, može se nakupiti velika količina privremenih datoteka i podataka za brži pristup (cache), što može usporiti njegovo funkcioniranje i izazvati tehničke poteškoće.
Redovnim isključivanjem mobitela omogućujemo operativnom sistemu da se "resetira" i oslobodi svega što mu nepotrebno otežava rad, čime se postiže brži i efikasniji rad uređaja.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.