open-navfaktor-logo
search
Stručnjaci pojasnili za WSJ
Mobitel ispao iz aviona s visine od skoro pet kilometra i ostao čitav: Evo kako je to moguće
AUTOR: WSJ/Smartlife/Faktor
28.04.2024. u 13:17
get url
text
Testirala je dva telefona
Testirala je dva telefona
FOTO: WSJ/Joanna Stern
iPhone ispao iz aviona sa visine od skoro 5 kilometra i ostao bez i jedne ogrebotine: Kako je to moguće?
Jedan potpuno netaknut iPhone pronađen je pored puta, nakon što je prethodno pao s visine od nekih 4,9 kilometara. Telefon je ispao iz aviona kompanije Alaska Airlines, kada su s njega na letu odletjela vrata.
Suprotno očekivanjima da će telefon biti u "paramparčadi", on je aterirao na travu i ostao netaknut. 
Novinarka The Wall Street Journala Joanna Stern odlučila je potražiti više odgovora. Razgovarala je s dva stručnjaka, prenosi Smartlife.rs.
Prethodno je izvela seriju testova u kojim je, između ostalog, bacila dva telefona - iPhone 14 i Samsung Galaxy S23 - s visine od 300 stopa (92 metra) na travi. Nijedan nije oštećen.
- Nije važno da li ćete ispustiti telefon s visine od 300 stopa ili iz svemira. Rezultat će biti isti zbog nečega što se zove konačna (terminalna) brzina - rekao joj je bivši inžinjer NASA-e Mark Rober.
- Zbog mase, veličine i oblika pametnog telefona, njegova brzina pri padu će se povećavati sve dok ne postigne oko 60 milja na sat (97 kilometara na sat). Od tog trenutka, otpor zraka će ga sprečavati da bude brži - objasnio je profesor fizike na Univerzitetu Jugoistočne Louisianae Rhett Allain.
Dodao je da je visina od 300 stopa dovoljna da telefoni, sa i bez kućišta, mogu da dostignu svoje krajnje brzine.
Postoji i drugi koncept u fizici koje treba uzeti u obzir – usporavanje.
Rober i Allain se slažu da pad na travu ublažava pad predmeta koji i omogućava njegovo mekše usporavanje. Pad na tvrđe površine kao što su asfalt ili pločnik uzrokovao bi mnogo naglo usporavanje i vjerovatno doveo do primjetnih posljedica po uređaj.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.