Opozicija u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) ponovo je postavila pitanje kako je moguće da do danas u tom bh. entitetu niko nije odgovarao za propast dvije banke, Bobar banke i Banke Srpske. Poslanica Partije demokratskog progresa (PDP) Jelena Trivić je istakla da nije podvučena crta, niti rečeno koliko je novca izbubljeno, niti ko je odgovoran.

Opasno je, smatra ona, krenuti dalje bez tih podataka koji bi morali biti saopćeni javnosti, jer je u propalim bankama izgubljen novac građana RS.

Tokom večerašnje rasprave u entitetskom parlamentu o izvještaju Komiteta za koordinaciju nadzora finansijskog sektora RS za 2018. godinu, Trivić je rekla da neko treba da odgovara jer nisu reagovale na vrijeme ni nadležne institucije u RS.

- Agencija za bankarstvo RS nije pravovremeno djelovala u slučaju propasti banaka u RS – rekla je Trivić i upitala da li je tačno da se samo Investiciono-razvojna banka RS putem direktnih plasmana u propalim bankama izložila gubicima od 200 miliona KM, a ostale Vladine institucije za isto toliki iznos.

Poslanik u Klubu SDS-a Nebojša Vukanović je kazao da je IRBRS u dvije propale banke izgubila 240 miliona KM, što je po svakom stanovniku RS po 240 KM, a da za to niko nije odgovarao.

Njegov stranački kolega SDS-a Zoran Vidić je rekao da se moraju povećati kontrole u bankarskom sektoru, te upitao da li Komitet planira da traži modele kojima će se mijenjati struktura tržišta osiguranja.

- Ne može u RS 24 godine nakon rata biti glavno osiguranje od autoodgovornosti, a nije razvijeno životno i druga osiguranja – ukazao je Vidić u obraćanju u parlamentu.

Potpredsjednica Narodne skupštine Željka Stojčić (SNSD) je rekla da postoji opredjeljenje da se uspostavi jedinstven sistem nadzora objedinjavanjem supervizora nad finansijskim sektorom, koji mora biti ojačan uz očuvanje njegove nezavisnosti i samostalnosti.

Osim nje, u raspravi o ovoj tački nije učestvovao nijedan poslanik vladajuće većine u RS.

Direktor Agencije za bankarstvo RS-a Rade Rastoka odgovorio je u završnoj riječi da se vode postupci u vezi s Bobar bankom.