Film je napravljen povodom obilježavanja 25. godina od osnivanja Sarajevskog ratnog teatra i svoju je premijeru imao u SARTR-u 17. maja 2017. godine.

Dokumentarni film "Sklonište" baziran je na sjećanjima i osjećanjima kreativnog tima i publike koji su učestvovali i gledali premijerno izvođenje predstave "Sklonište" 6. 9. 1992.

Predstava "Sklonište", u režiji Dubravka Bibanovića, prva je predstava tek osnovanog Sarajevskog ratnog teatra, a tokom opsade odigrana je 97 puta.

- Dočekali smo kraj predstave u oduševljenju, bili smo učesnici te predstave. I dugo, dugo je poslije toga trajao aplauz, ušli smo među glumce, pozdravljali se, ljubili, grlili. Bili sretni da okupiranom gradu pokažemo da se možemo boriti sa kulturom i umjetnošću i da onaj ko se na to osloni, sigurno pobjeđuje -  kazao je Jovan Divjak

- Nije bilo bolje ideje u haosu rata, nego osnovati teatar. I nakon sedam mjeseci izaći sa prvom predstavom. I to sa predstavom koja dolazi direktno iz srca čovjeka pod opsadom kazao je Aleš Kurt.

Autorski tm filma: 

Režija i montaža filma/ Emir Z Kapetanović
Kamera/ Almir Đikoli
Ton/ Samir Hrković
U filmu učestvuju/ Jovan Divjak, Jasna Diklić, Gradimir Gojer, Alija Aljović, Nešo Kovač, Velid Hodžić, Senad Bašić, Emina Muftić, Miki Trifunov, Irena Mulamuhić, Jusuf Pušina.