Hamdija Abdić Tigar, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, prije nekoliko dana uputio je inicijativu za poboljšanje katastrofalnih uvjeta u kojima rade  službenici na Graničnom prijelazu Ripač-Užljebić. U inicijativi je posebno akcentirao činjenicu da na ovom prijelazu bh. graničari nemaju čak ni električnu energiju ni vodu.

- U mjesecu augustu ove godine prilikom prelaska državne granice na graničnom prijelazu za međunarodni cestovni saobraćaj putnik Ripač-Užljebić, od carinskih službenika BiH upoznat sam o nepostojanju osnovnih uvjeta za rad na ovom graničnom prijelazu. Tragom te informacije, utvrdio sam da službenici Granične policije BiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH rade u nedaekvatnim uvjetima – objasnio je Abdić u inicijativi.

Kako je dodao, na ovaj prijelaz još nije nije dovedena električna energija, nema stubova sa kablom ili podzemnih kabalova, a nema ni dovoda vodovodne mreže. Zbog toga ovaj granični prijelaz ne ispunjava ni minimalne uvjete, propisane Pravilnikom o standardima i uvjetima izgrađenosti i opremljenosti graničnih prijelaza u BiH.

Abdić: Službenici Granične policije i UIOBiH nemaju ni osnovne uvjete za rad 

- Saznao sam da je Uprava za indirektno oporeziavanje BiH u više navrata pokušala sa nadležnom Elektrodistribom Bihać riješiti ovo pitanje, ali bezuspješno, dok pitanje dovoda vodovodne mreže, prema mom saznanju, nije ni tretirano. Navodno se spore oko nadležnosti i troškova dovoda, što prema mojim inofrmacijama iznosi oko 15.000 KM, za struju i vodu. Električne vodove i vodovodnu mrežu je potrebno dovesti iz naselja Lohovo, što je oko dva kilometra od Graničnog prijelaza Užljebić, ali se električna energija može dovesti i od Granične policije Republike Hrvatske, što je oko 800 metara udaljenosti – objasnio je Abdić.  

Ostim toga, podsjetio je da grad Bihać opterećn i migrantskom krizom, da veliki broj izbjeglica i migranata put prema EU pokušava riješiti ilegalnim prelaskom upravo preko ovog graničnog prijelaza jer znaju da se tu "najlakše pređe".

- Tražim da se bez odlaganja i suvišnog nadmudrivanja nadležnih ova situacija riješi, da se dovede struja i voda, a sve u skladu sa Pravilnikom o standardima i uvjetima izgrađenosti i opremljenosti prijelaza u BiH. Tražim od Vijeća ministara BiH da preko nadležnih tijela ovo pitanje urgentno riješi te da me o učinjenom u roku od 30 dana pismenim putem izvjesti – potcrtao je Abdić.   


Faksimil Abdićeve inicijative: Od nadležnih traži hitno rješavanje problema

O bijednim uvjetima u kojima se nalaze mnogi granični prijelazi Faktor je nedavno pisao i tom prilikom u Upravi za indirektno oporezivanje BiH nam je potvrđeno da ovaj granični prijelaz nema ni minimum uvjeta propisanih Pavilnikom.  

U Upravi su nam kazali da u skladu sa odobrenim sredstvima kroz rekonstrukcije, investiciona i tekuća održavanja vrše poboljšavanje uvjeta na graničnim prijelazima, ali da, nažalost, ta sredstva nisu dovoljna da bi se uvjeti na svim graničnim prijelazima mogli brzo poboljšati.