open-navfaktor-logo
search
Katastrofalni uvjeti
Abdić: Prekinuti nadmudrivanje i čuvarima bh. granice dovesti struju i vodu
Hamdija Abdić Tigar, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, prije nekoliko dana uputio je inicijativu za poboljšanje uvjetu kojima rade  službenici Granične policije BiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH na GP Ripač-Užljebić
13.09.2019. u 13:42
get url
text
GP Užljebić

Hamdija Abdić Tigar, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, prije nekoliko dana uputio je inicijativu za poboljšanje katastrofalnih uvjeta u kojima rade  službenici na Graničnom prijelazu Ripač-Užljebić. U inicijativi je posebno akcentirao činjenicu da na ovom prijelazu bh. graničari nemaju čak ni električnu energiju ni vodu.

- U mjesecu augustu ove godine prilikom prelaska državne granice na graničnom prijelazu za međunarodni cestovni saobraćaj putnik Ripač-Užljebić, od carinskih službenika BiH upoznat sam o nepostojanju osnovnih uvjeta za rad na ovom graničnom prijelazu. Tragom te informacije, utvrdio sam da službenici Granične policije BiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH rade u nedaekvatnim uvjetima – objasnio je Abdić u inicijativi.

Kako je dodao, na ovaj prijelaz još nije nije dovedena električna energija, nema stubova sa kablom ili podzemnih kabalova, a nema ni dovoda vodovodne mreže. Zbog toga ovaj granični prijelaz ne ispunjava ni minimalne uvjete, propisane Pravilnikom o standardima i uvjetima izgrađenosti i opremljenosti graničnih prijelaza u BiH.

Abdić: Službenici Granične policije i UIOBiH nemaju ni osnovne uvjete za rad 

- Saznao sam da je Uprava za indirektno oporeziavanje BiH u više navrata pokušala sa nadležnom Elektrodistribom Bihać riješiti ovo pitanje, ali bezuspješno, dok pitanje dovoda vodovodne mreže, prema mom saznanju, nije ni tretirano. Navodno se spore oko nadležnosti i troškova dovoda, što prema mojim inofrmacijama iznosi oko 15.000 KM, za struju i vodu. Električne vodove i vodovodnu mrežu je potrebno dovesti iz naselja Lohovo, što je oko dva kilometra od Graničnog prijelaza Užljebić, ali se električna energija može dovesti i od Granične policije Republike Hrvatske, što je oko 800 metara udaljenosti – objasnio je Abdić.  

Ostim toga, podsjetio je da grad Bihać opterećn i migrantskom krizom, da veliki broj izbjeglica i migranata put prema EU pokušava riješiti ilegalnim prelaskom upravo preko ovog graničnog prijelaza jer znaju da se tu "najlakše pređe".

- Tražim da se bez odlaganja i suvišnog nadmudrivanja nadležnih ova situacija riješi, da se dovede struja i voda, a sve u skladu sa Pravilnikom o standardima i uvjetima izgrađenosti i opremljenosti prijelaza u BiH. Tražim od Vijeća ministara BiH da preko nadležnih tijela ovo pitanje urgentno riješi te da me o učinjenom u roku od 30 dana pismenim putem izvjesti – potcrtao je Abdić.   


Faksimil Abdićeve inicijative: Od nadležnih traži hitno rješavanje problema

O bijednim uvjetima u kojima se nalaze mnogi granični prijelazi Faktor je nedavno pisao i tom prilikom u Upravi za indirektno oporezivanje BiH nam je potvrđeno da ovaj granični prijelaz nema ni minimum uvjeta propisanih Pavilnikom.  

U Upravi su nam kazali da u skladu sa odobrenim sredstvima kroz rekonstrukcije, investiciona i tekuća održavanja vrše poboljšavanje uvjeta na graničnim prijelazima, ali da, nažalost, ta sredstva nisu dovoljna da bi se uvjeti na svim graničnim prijelazima mogli brzo poboljšati.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.