Vlada Federacije BiH je još 9. jula, a u skladu sa zaključcima tematske sjednice Zastupničkog doma, uplatila na račun Vlade Unsko-sanskog kantona (USK) namjenska sredstva za pomoć u riješavanju problema izazvanih migrantskom krizom u ovom kantonu.

Inicijator sjednice, zastupnik SDA Hamdija Abdić reagirao je na činjenicu da ova sredstva ni nakon 20 dana nisu iskorištena.

-Vlada USK ima danas na računu četiri miliona namjenskih sredstava od Vlade FBiH za riješavanje migrantske krize, dok istovremeno Crveni križ Grada Bihaća moli građane za donacije za hranu za migrante. Ja sam dvaput išao na Vučjak da vidim kako to izgleda. Ovi ljudi tamo nemaju osnovnih uslova, nemaju vode, nemaju medicinske pomoći. A nema nikakvih prepreka da dio novca od Federacije bude usmjeren da im se pomogne – naveo je Abdić u svojoj izjavi.

Prema njegovim informacijama, do sada je održan sastanak stranaka koje čine većinu u USK, gdje je ovaj novac raspoređen.

- Potvrdio mi je to i gradonačelnik Bihaća i kantonalni premijer. Nažalost, većina je potpuno zanemarila da se radi o namjenskim sredstvima. Oni su odlučili da se, naprimjer, pola miliona namijeni za izgradnju zgrade policijske stanice u Bužimu koja je već planirana u budžetu USK. Kako će nam ta nova zgrada riješiti probleme sa migrantima? Dalje, iako je gradonačelnik Bihaća insistirao da Bihać dobije sredstva za video-nadzor, jer tu već postoji projekat i bile su urađene neke pripreme, odlučeno je da nadzor bude uspostavljen na čitavom kantonu. I opet, kako će video-nadzor u, recimo, Bosanskom Petrovcu ili Sanskom Mostu riješiti migrantsku krizu - ističe Abdić i dodaje da "uz dužno poštovanje prema svim općinama i gradovima USK, znamo ko snosi najveći teret migrantske krize i gdje su locirani migrantski centri: u Bihaći i u Velikoj Kladuši i to su mjesta gdje trebaju završiti ova sredstva."

Zastupnik SDA naglašava da se migrantska kriza u USK svela na "kukanje kantonalnih vlasti kako su tobože napušteni i niko im ne pomaže, a kad se već neko potrudi, kao što smo to uradili mi federalni zastupnici, onda oni nisu u stanju da tu pomoć iskoriste na pravi način".

- Ponavljam, ovo su namjenska sredstva za pomoć u migrantskoj krizi a ne za stranačko potkusurivanje. S obzirom na to da sam inicirao tematsku sjednicu Zastupničkog doma i da sam okupio sve federalne zastupnike iz Krajine, ja ću u ime svih nas zatražiti da se Zastupničkom domu i Vladi FBiH dostavi plan i dinamika utroška ovih sredstava. Možda smo to i ranije trebali uraditi, ali su kantonalne vlasti stalno ponavljale kako im novac treba hitno pa je uplaćen bez odlaganja. Ako se sad ispostavi da USK nenamjenski troši sredstva koja dobija od Federacije, ko će kasnije imati obraza da traži bilo kakvu vrstu pomoći od viših nivoa vlasti - zaključio je u svojoj izjavi zastupnik Hamdija Abdić.