Profesor Šarčević je petnaesti po redu dobitnik ovog jedinstvenog priznanja koje je Ohrid, grad UNESCO-a, već dodijelio nobelovcima Aleksandru Solženjicinu, Herti Müller, svjetskoj legendi Diasakuu Ikedi, Raviju Shankaru, Peteru Brooku, Manoelu de Olivieri, Romanu Prodiju, budeći izvore duhovne memorije od prve srednovjekovne škole humanizma, osnovane od učenika Sv. Kirila i Metodija, zaštitnika Evrope.

U pismu upućenom predsjedniku  internacionalnog žirija, ambasadoru Jordanu Plevnešu, profesor Abdulah Šarčević ističe: "Iznimno sam počašćen što je Ohridska akademija za humanizam uvrstila moje ime u ovu nagradu ogromnog prestiža, koja je do sada bila dodijeljena ličnostima koje su ostavile dubok trag u svjetskoj historiji humanizma. S velikom radošću vam potvrđujem svoj dolazak u Ohrid na prijem ovog visokog priznanja."

Svečana ceremonija dodjele nagrade održat će se 18. januara, uoči velikog praznika Bogojavljanje, u kući Uranija MANU. Prigodni govor u čast Šarčevića će održati Jordan Plevneš i akademik Georgi Stardelov, zato što je početak Šarčevićeve univerzitetske karijere vezan za Filozofski fakultet u Skoplju, nakon čega produžava rad u Sarajevu, Zagrebu i na više evropskih i američkih univerziteta.

Šarčeviću će nagradu uručiti gradonačelnik grada Ohrida, Konstantin Georgieski, i to na većem međunarodnom skupu, gdje će biti predstavnici i gradonačelnici pobratimljenih evropskih gradova sa gradom Ohridom te drugih gradova pod pokroviteljstvom UNESCO-a. Zatim će se laureat Šarčević svojim govorom obratiti prisutnima. Sljedećeg dana, 19. januara 2021. godine, održat će se Međunarodna On Line konferencija pod naslovom "Ohridska škola humanizma od Srednjeg vijeka do danas u Evropi i svijetu", na kojoj će među ostalima učestvovati i predsjednik MANU-a Ljupčo Kocarev, Jean-Patrick Conrad - predsjednik Evropske akademije nauka i književnosti u Londonu, Ralica Ruseva – historičar umjetnosti u Sofiji, Bugarska, Riccardo Brizzi – sociolog sa Univerziteta u Bolonji, Italija, profesor Fabrice d'Almeida – profesor na Panteon ASA, Sorbona, Pariz, Fracuska, saopćila je ANUBiH.