open-navfaktor-logo
search
Špijunske metode NiP-a
Ademović pravio policijske dosjee o ministrima u Vladi KS!?
Nakon što se Bogunić pobunila protiv ovih, ali i drugih Konakovićevih i Ademovićevih metoda, počeli su je izbjegavati, te su informacije koje su do tada dijelili i sa njom, čuvali za sebe
28.12.2019. u 08:02
get url
text

Nedavno je gostujući u emisiji TV Hayat ministrica za obrazovanje, nauku i mlade u Vladi Kantona Sarajevo Zineta Bogunić govorila otvoreno o "najboljoj Vladi KS".

-Ne znam da li je ovo najbolja Vlada. To što se napiše spisak ljudi i koliko vam je plaća, šta to znači? Mi imamo jako puno registara, a tamo ima i moja plaća, a ko zna šta ja mogu dobiti ispod žita. Ne znam da li je to dobar metod da se bori protiv korupcije. Za sve treba malo vremena - stava je Bogunić.

Kazala je i kako je uvijek postojalo veliko nepovjerenje unutar same Vlade.

-Stalno postoje ta prebrojavanja glasova. Stalno je bilo pitanja na Vladi Kantona: "Ko je s nama danas?", pa ako nedostaju ministri iz SBB-a ili DF-a, bila je priča: "Je l' to vi spremate nešto?" - kazala je Bogunić.

Bogunić se otvorenim pismom obratila i predsjedniku Naroda i pravde i aktuelnom predsjedavajućem Skupštine Kantona Sarajevo Elmedinu Konakoviću, podsjećajući ga kako je za njega sve do sjednice Skupštine KS 25. septembra, kada je otvoreno progovorila o svemu, bila časna i karakterna, a onda u sekundi proglašena špijunom SDA.

Također, u tom pismu samo je natuknula kako je politički direktor Naroda i pravde Kemal Ademović prije nekoliko mjeseci na sastanku sa ministrima ove stranke kazao da trebaju i sa sigurnosnog aspekta pratiti ostale ministre šestorke (Naša stranka, SBB, DF).

Šta ja zapravo Ademović tražio? Prema njegovoj zamisli, kako otkriva izvor Faktora, ministri NiP-a, uključujući i Bogunić trebali su da prate svaki korak ministara iz ove tri stranke, sve njihove kontakte, aktivnosti... Te da sve prikupljene informacije dostavljanju lično njemu.

Ademović, nekadašnji direktor AID-a, nadalje je zamislio da od "materijala" koje dobija od ministara NiP-a pravi dosjee o svakom od njih ponaosob, kako se to radi u policijskim i obavještajnim agencijama.

Nakon što se Bogunić pobunila protiv ovih, ali i drugih Konakovićevih i Ademovićevih metoda, počeli su je izbjegavati, te su informacije koje su do tada dijelili i sa njom, čuvali za sebe.

Na distancu su stavili i DF-ovu ministricu Amelu Sofić, te ministre SBB-a Ismira Jusku, a posebno Mirvada Kurića koji je kao i Bogunić često skretao pažnju premijeru Edinu Forti na pogrešno povučene poteze ili kršenje procedura prilikom usvajanja određenih odluka.  

Nakon ovoga, ne treba čuditi što su prvi koraci ove vlasti, u januaru ove godine na samom  početku mandata, u Skupštini Kantona Sarajevo bili usvajanje autentičnog tumačenja člana 47. Zakona o unutrašnjim poslovima gdje se Nezavisnom odboru daju veća ovlaštenja, čak i direktno miješanje u policijske istrage. Nakon ovog otkrića o Ademovićevim "naređenjima" postaje jasnije šta je bio njegov konačni cilj. 

Na kontroverzne izmjene ovog zakona u svom posljednjem izvještaju pred Vijeće sigurnosti UN-a upozorio je i visoki predstavnik Valentin Inzko. 

VEZANI TEKSTKo stavlja policiju pod političku kontrolu: Inzko upozorio na dešavanja u Kantonu Sarajevo

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.