open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Adžem: Utvrditi odgovornost za 22 nerealizirana projekta
Na današnjoj sjednici bi se trebao naći i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH, čiji je predlagač Hamdija Abdić
24.06.2019. u 14:32
get url
text

Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je prihvaćena inicijativa o izradi strategije za mlade.

Na početku redovne sjednice Zastupničkog doma, usvojena je inicijativa zastupnika Dževada Adžema, da se sagleda odgovornost za nerealizaciju 22 projekta javnih investicija u Federaciji, zbog čega je Federacija platila kaznu od više od devet miliona KM.

Zastupnici su prihvatili i inicijativu o izradi Strategije za mlade 2021-2025. godina, koju je predložio zastupnik Senaid Begić.

Zastupnica Alma Kratina je naglasila kako se treba brže odgovarati na inicijative i time blagovremeno obavještavati javnost.

U toku su zastupnička pitanja, a u nastavku se očekuje usvajanje današnjeg dnevnog reda na kojem bi se trebao naći Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu. Podsjećamo, Sindikat doktora medicine i stomatologije FBiH Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH (SSSDMISFBiH) traže izmjene koje će im omogućiti da u što kraćem periodu dobiju ponovno reprezentativnost i potpišu kolektivne ugovore. U protivnom najavljuju štrajka doktora, kolaps zdravstva.

Na današnjoj sjednici bi se danas trebao naći i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH, čiji je predlagač Hamdija Abdić. A suština izmjena je da se od ostalih kantona uzme gotovo simboličan iznos novca i prebaci gradovima u USK, tačnije Bihaću i Velikoj Kladuši, kako bi se sanirala ekonomska šteta i pomoglo ovim lokalnim zajednicama koje su najviše pogođene migrantskom krizom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.