open-navfaktor-logo
search
Potvrdio advokat
Afera "Potkivanje": Aleševiću odbijena tačka optužnice za neovlašteno prisluškivanje i fotografisanje
Državni sud potvrdio je dvije tačke optužnice za koruptivna krivična djela protiv Marka Pandže i Nermina Aleševića, aktera afere "Potkivanje", dok je tačka optužnice za neovlašteno prisluškivanje i fotografisanje odbijena zbog nedostatka dokaza, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
05.01.2021. u 13:11
get url
text

Advokat Ifet Feraget, koji zastupa Aleševića, rekao je za BIRN BiH da je optužnica potvrđena u tački koja se odnosi na inspektora Marka Pandžu za krivično djelo primanja dara ili drugog oblika koristi, te tački koja se na teret stavlja Aleševiću za davanje dara ili drugog oblika koristi.

Sud BiH je, kako je objasnio Feraget, odbio tačku optužnice kojom se Aleševiću na teret stavlja neovlašteno prisluškivanje ili tonsko snimanje i neovlašteno fotografisanje.

- Sud je potvrdio optužnicu samo u pogledu primanja, odnosno davanja mita, a odbio optužnicu u pogledu da je Nermin Alešević vršio neovlašteno prisluškivanje, snimanje, fotografisanje i tako dalje, jer u tom pravcu Tužilaštvo nije prikupilo dokaze na osnovu kojih bi Sud mogao utvrditi činjenice i okolnosti koje čine bitna obilježja tih krivičnih djela - naveo je Feraget.

On je dodao i da će Odbrana izjaviti prigovor protiv optužnice u zakonski predviđenom roku.

- Potpuno je neprihvatljivo procesuirati nekoga na osnovu nezakonitih dokaza, kao što je to ovaj snimak, s obzirom da Sud BiH nije potvrdio optužnicu u tom dijelu koji se tiče snimka. A kao što znamo, na snimku se onda i vidi to navodno davanje dara, s tim što je sasvim jasno i laiku da ovdje nije u pitanju bilo davanje dara, nego samo želja da se prikaže pravo lice oronulog bh. pravosuđa – a to je da je kompletan sistem podložan korupciji i da se bez korupcije ne mogu ostvarivati ni ona osnovna ljudska prava - smatra Feraget.

Tužilaštvo BiH je početkom decembra prošle godine podiglo optužnicu protiv Pandže i Aleševića u vezi sa snimkom objavljenim na internetu u maju 2019. godine na kome se, osim osumnjičenih, pojavljuje i Milan Tegeltija, bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), o čemu je BIRN BiH ranije pisao.

Pandži je, kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva BiH, na teret stavljeno primanje dara i drugih oblika koristi, dok je Alešević optužen za davanje dara, neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje u vezi sa djelom "neovlašteno fotografisanje".

U ovom predmetu Alešević je, kako je navedeno u ranijem saopćenju, zatražio imunitet, odnosno da prema njemu glavni tužilac ne preduzima krivično gonjenje, ali je navedeni zahtjev odbijen, te je protiv te odluke podnijeta apelacija Ustavnom sudu BiH, koja je odbačena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.