open-navfaktor-logo
search
Zdravo i fino
Ako volite grickalice, birajte sjemenke suncokreta
Stvaraju ravnotežu hormona štitnjače, ali i smanjuju osjećaj mučnine u prvom tromjesečju trudnoće. Vitamin B6 iz sjemenki također pomaže u metabolizmu i sintezi proteina, čime pomaže čitavom organizmu
02.12.2019. u 08:16
get url
text

Svi ponekad posežemo za nezdravim grickalicama ignorirajući činjenicu da one ne utječu samo na naš struk nego i na cjelokupni organizam.

Ako volite grickalice, onda radije odaberite one koje vam nude zdravlje, poput sjemenki suncokreta koje su pune nutrijenata, piše Timesofindia.

1. Pomažu pri vježbanju

Ako se bavite fizičkom aktivnošću, trebate paziti na prehranu kako biste nadomjestili sve važne nutrijente i elektrolite koji vam daju energiju s jedne strane, a s druge omogućuju oporavak mišića nakon vježbanja. Sjemenke suncokreta sadrže tvar tiamin, odnosno vitamin B1 koji ima važnu ulogu u upravljanju energijom u tijelu tokom i nakon vježbe. Šaka sjemenki dugo će vas zadržati sitima.

2. Vraćaju ravnotežu hormonima

Sjemenke suncokreta sadrže stotinjak različitih enzima koji reguliraju hormone u tijelu. Posebno za žene, enzimi iz sjemenki reguliraju proizvodnju estrogena i progesterona te pomažu u ublažavanju simptoma PMS-a. Stvaraju ravnotežu hormona štitnjače, ali i smanjuju osjećaj mučnine u prvom tromjesečju trudnoće. Vitamin B6 iz sjemenki također pomaže u metabolizmu i sintezi proteina, čime pomaže čitavom organizmu.

3. Reguliraju masnoće

Magnezij nije samo dobar za srce, nego čisti organizam od toksina i na staničnoj razini rješava se loših sastojaka. Magnezij dodatno sprječava gomilanje viška masnoća zbog lošeg rada metabolizma te dugoročno sprječava razvoj problema kardiovaskularnog sistema. Pogađate, suncokretove sjemenke su bogat izvor magnezija.

4. Potiču sitost

Sjemenke suncokreta su bogate kalorijama zbog čega će tijelo dobiti osjećaj sitosti čak i s malim količinama. Dodatno, svojim sastojcima snižavaju razine lošeg holesterola.

5. Pomažu probavi

Ako imate probleme sa zatvorom ili patite od sindroma iritabilnog crijeva, sjemenke suncokreta mogu pomoći. One sadrže enzime koji reguliraju lučenje probavnih sokova i eliminiraju toksine iz tijela, pa na taj način probavni sistem funkcionira besprijekorno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.