Petak, 28.01.2022.
FOTO: ARHIV

Alagić kontradiktorne iskaze pravdala pritiskom tužilaca: "Rekli su mi samo da spomenem Jelku, da je idu hapsiti"

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je završeno svjedočenje Sanite Alagić, pomoćnice direktora Federalne uprave civilne zaštite, na suđenju za nabavku spornih 100 kineskih respiratora za 10,5 miliona KM.

Alagić je danas odgovarala na unakrsna pitanja Senke Nožice, braniteljice optužene Jelke Milićević.

Nožica je, nakon što je konstatirala da je svjedokinja na jednom od ranijih ročišta kazala da je Milićević jednom prilikom zvala telefonom, pitala da li ju je inače zvala telefonom, odnosno da li ju je ikada osim tada pozvala, na što je Alagić odgovorila da nije. 

Advokatica je također kazala da je svjedokinja tokom ranijeg svjedočenja rekla da je na sjednici Federalnog štaba civilne zaštite od 1. aprila Milićević rekla da je potrebno izdvojiti sredstva iz tekuće rezerve jer su se našli dobavljači za respiratore. Potom je prezentirala zapisnik sa sjednice Štaba i pitala da li je i u jednoj od tačaka konstatovano da je nađen dobavljač respiratora. 

Alagić je na to kazala da to nije bilo na sjednici, nego nakon nje.

Nožica je potom prezentirala njen iskaz iz istrage u kojem je Alagić na pitanje tužioca da li je zapovjednica Federalnog štaba civilne zaštite imala saznanja da su sredstva iz rezerve namijenjena za kupovinu respiratora kazala: "Ja sam znala, a za ostale članove pitajte njih", te je navela da se o tome na sjednicama nije raspravljalo.

- Šta je sad od ovoga tačno? - upitala je Nožica.

Svjedokinja je kazala kako u istrazi nije spominjala Jelku Milićević, jer su, kako je kazala, tužioci insistirali da je ona spomene.

- Govorili su mi: "Izgovorite ime Jelka da je sad idemo uhapsiti" - ustvrdila je danas Alagić. Kazala je da se ona na taj način ograđivala, govoreći im "da o tome pitaju Jelku". 

Kako je danas rekla na pitanje advokatice Nožice, Milićević je na samoj sjednici obrazlagala stanje budžeta i govorila da je budžet solventan, te da se mogu izdovjiti sredstva za nabavku respiratora.

Na upit Nožice da li je izričito spomenula respiratore ili medicinsku opremu, kazala je da je rekla "za medicinsku opremu". 

Nakon sjednice joj je, kako je navela, rečeno da pripremi prijedlog odluke za izdvajanje sredstava u iznosu od pet miliona KM za nabavku respiratora.

Nožica je svjedokinji prezentirala i informaciju o aktivnostima Federalnog štaba civilne zaštite od 9. aprila u kojoj stoji rečenica da je 3. aprila zaključen ugovor o kupovini respiratora. Iznad te rečenice nalazi se tabela o izdvajanju sedam miliona KM.

Nožica je kazala da je teza odbrane da je taj dokument falsifikat, te pitala svjedokinju zbog čega se u tekstualnom dijelu navode samo respiratori, a ne i ostala oprema koja je kupljena za razliku novca.

Alagić u prvi mah nije mogla dati jasno objašnjenje, ali je nakon intervencije sutkinje Džemile Begović koja joj je pojasnila pitanje, kazala da drugu opremu nije navela u toj informaciji jer je ona nabavljena nakon sačinjavanja te informacije, te da je to navedeno u narednoj informaciji. 

Nožica je svjedokinju pitala i o sjednici na kojoj se razmatrala izmjena sastava Štaba civilne zaštite, a o čemu je ranije svjedočila Alagić, kada je kazala da su na toj sjednici bili prisutni Milićević i direktor Zavoda za javno zdravstvo Davor Pehar.

Nožica je tada prezentirala zapisnik sa sjednice na kojem se konstatuju prisutni, među kojima nisu Milićević i Pehar.

- Sad iz zapisnika vidim da nije bila prisutna. Znam da je Pehar donio taj plan i obrazlagao...- kazala je Alagić, na što je Nožica kazala da je to poznato iz svjedočenja ranijih svjedoka, ali da je to bilo na jednom od sastanaka.

Upitana da li je izmjenom pravilnika koji je tada usvojen Milićević bila onemogućena da samoinicijativno zakazuje sjednice Štaba, Alagić je kazala "da ne može tumačiti šta je zakonski određeno, ali da su nakon toga sjednice zakazivane na isti način kao i ranije".

Nožica je svjedokinju pitala i da li je u prijateljskom odnosu sa suspendovanim direktorom FUCZ-a Fahrudinom Solakom, na što je ona kazala da ga poznaje 18 ili 19 godina.

Na pitanje advokatice da li je ona "bila jedina koju je Solak molio da nešto uradi", rekla je da je "u većini slučajeva direktor konstruisao naloge na način molim vas da uradite to ili to". 

Tužilac Mirza Hukeljić u dodatnom ispitivanju svjedokinje tražio je da još jednom kaže da li je Milićević na sjednici da je pronađen dobavljač za respiratore, na što je svjedokinja kazala da nije na sjednici, već da je nakon sjednice obavijestila da je potrebno da se napravi zahtjev za izdvajanje sredstava.

Tužilac je pitao svjedokinju kako je moguće da je ranije, kad god je suočena sa razlikama u iskazima tvrdila da je zbog presije koju su na nju vršili tužioci, tačno ono što je pričala u sudnici, a ne u Tužilaštvu, dok samo u ovom slučaju tvrdi da je tačno ono što je rečeno u istrazi, a ne ono što je rekla u sudnici, što svjedokinja nije mogla objasniti. 

Suđenje će biti nastavljeno 24. novembra u 9 sati, za kada je planirano saslušanje još tri svjedoka optužbe. 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh