open-navfaktor-logo
search
Najave
Ambasada SAD-a ne "spekulira" o Čovićevim najavama Schmidtovih odluka, za OHR kažu da je nezavisan
Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), komentirao je jučer proces formiranja vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine te naveo kako visoki predstavnici u Bosni i Hercegovini "mogu donositi kratkoročne odluke".   
12.04.2023. u 15:13
get url
text

VEZANI TEKST - Čović: Pregovore smo završili, partnera za Vladu FBiH imamo, visoki predstavnici mogu donositi kratkoročne odluke

Ovo ne bi bio prvi put da Čović najavi reagovanje i donošenje odluka visokog predstavnika. Ovog puta je indirektno najavio da će Schmidt donijeti kratkoročnu odluku, za potrebe formiranja vlasti u ovom izbornom ciklusu, kojom se HDZ-u i "Osmorki" omogućuje da formiraju Federalnu vladu bez potpisa Refika Lende, potpredsjednika FBiH.

Pitali smo Ambasadu SAD-a kako oni gledaju na ova Čovićeva predviđanja. 

- Nećemo se upuštati u spekulacije. Za bilo kakva pitanja u vezi sa izjavom gospodina Čovića, upućujemo vas na njegov kabinet. Sjedinjene Države podržavaju snažano Ured visokog predstavnika, koji nezavisnim djelovanjem osigurava provedbu civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma - navedeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a za Faktor. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.