open-navfaktor-logo
search
U posjeti gradu na Neretvi
Ambasador Koc: Očekujemo da se stvore uvjeti za održavanje izbora u Mostaru
Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc boravio je danas u jednodnevnoj posjeti Mostaru gdje se sastao sa ključnim ljudima grada, poglavarima vjerskih zajednica, kao i sa predstavnicima kantonalne vlasti i akademske zajednice.
04.03.2020. u 20:17
get url
text
Haldun Koc
Haldun Koc

Cjelodnevni boravak započeo je posjetom Generalnom konzulatu Republike Turske, a nastavio boravkom u poslovnici Ziraat banke. Uslijedio je sastanak ambasadora i delegacije sa muftijom mostarskim Salemom ef. Dedovićem, nakon kojeg se Koc sastao sa gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem.

Gradonačelnik je zahvalio ambasadoru na posjeti, kazavši da je uvijek rado viđen gost u gradu na Neretvi, uz napomenu da je Turska dokazani prijatelj i Mostara i Bosne i Hercegovine.

{$galerijaFotografija}

- Pitanje Mostara je pitanje koje pomno pratimo i naša nada i očekivanja usmjereni su ka tome da se stvore uvjeti za održavanje izbora već ove godine. Danas sam u razgovoru sa gradonačelnikom i ostalim domaćinima koji obavljaju važne funkcije, imao priliku dodatno razmotriti situaciju u gradu - rekao je Koc nakon sastanka.

Iz Gradske vijećnice ambasador se zaputio ka zgradi Skupštine HNK-a, gdje mu je domaćin bio predsjedavajući Šerif Špago, a odmah zatim i do zgrade Vlade Kantona, gdje se sastao sa premijerom Nevenkom Hercegom.

U popodnevnim satima ambasador Koc je posjetio kantonalnu i gradsku organizaciju Stranke demokratske akcije, gdje su mu domaćini bili predsjednici Edin Mušić i Salem Marić.

Ambasador Koc je obišao i rektorat Univerziteta Džemal Bijedić sastavši se s rektorom Elvirom Zlomušicom, a posjetu je okončao obilaskom Sabornog hrama Svete trojice, koji je u fazi obnove.

Koc se tom prilikom sastao sa parohom mostarskim Radivojem Kruljem.

Paroh Krulj je za Anadolu Agency rekao da za pravoslavnu zajednicu Mostara posjeta ambasadora Republike Turske predstavlja veliku čast, obzirom da je Saborni hram rađen i izgrađen upravo u vrijeme Otomanske imperije.

- Dozvolu za gradnju dao  je sultan Abdul Aziz, a on je ujedno dao i značajan novčani prihod za gradnju. Saborna crkva je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine iz doba Turskog carstva i jako je važno da predočimo dragom prijatelju značaj ovog projekta - rekao je Krulj.

Koc-mostar2.jpg
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.