open-navfaktor-logo
search
Online sastanak
Američki ambasador se sastao s članovima Istražne komisije za utvrđivanje stanja u pravosuđu
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eric Nelson sastao se danas sa članovima Privremene istražne komisije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH.
07.07.2020. u 16:15
get url
text

Kako je saopćeno iz Ambasade, na sastanku je razgovarano o načinima kako rad Komisije može pojačati pravosudnu odgovornost i unaprijediti vladavinu zakona u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, jučer je održana je šesta sjednica Privremene istražne komisije, na kojoj je saslušan sudija Suda BiH Branko Perić.

VEZANI TEKST - Branko Perić otvoreno o stanju u pravosuđu: Tegeltija je politički projekat u VSTV-u, on je dovoljan Dodiku

On je tom prrilikom iznio zabrinjavajuće podatke o stanju u pravosuđu, kazavši kako je ono "u takvoj krizi da on prosto ne zna kako iz nje izaći". 

U tom je kontekstu naročito naglasio ulogu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, koje, smatra on, ne radi ništa, a članovi VSTV-a nemaju nikakav integritet ni sposobnosti. Rekao je da pravosuđe kontroliraju "neke vladajuće politike", a za predsjednika VSTV-a Milana Tegeltiju je kazao da je "politički projekat instaliran u VSTV-u". 

Komisija je poslala i poziv na saslušanje glavnoj tužiteljici BiH Gordani Tadić, te predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu.

Ranije su saslušani i sudija Okružnog suda u Banjoj Luci Milan Blagojević, kao i direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) BiH Hasim Šabotić, te direktor Agencije za javne nabavke BiH Đenan Salčin.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.