open-navfaktor-logo
search
Bh. dijaspora
Američki i kanadski Bošnjaci: Čestitke Izetbegoviću, Džaferoviću i Komšiću
Bošnjaci Sjeverne Amerike i Kanade čestitali su Džaferoviću i Komšiću na izboru za članove Predsjedništva BiH, a Izetbegoviću na velikom uspjehu koji je na Općim izborima postigla Stranka demokratske akcije
16.10.2018. u 13:05
get url
text

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i Institut za istraživanje genocida Kanada uputili su čestitke novoizabranim članovima Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću i Željku Komšiću, te predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću, kojem su čestitali na velikom uspjehu koji je ova stranka postigla na ovogodišnjim  Općim izborima.

U čestitki Izetbegoviću naveli su da veliki uspjeh Stranke demokratske akcije "predstavlja radost za sve Bošnjake u svijetu, posebno u SAD-u i Kanadi, koji se osjećaju dijelom jedinstvenog bošnjačkog nacionalnog korpusa, kao i za sve prijatelje jedinstvene, cjelovite i nedjeljive države Bosne i Hercegovine, buduće članice Evropske unije i NATO".

- U ime naših institucija i u ime američkih i kanadskih Bošnjaka čestitamo Vam na velikom uspjehu koji je ostvarila Stranka demokratske akcije na Općim izborima u Bosni i Hercegovini. Američki i kanadski Bošnjaci, istraživači genocida i aktivisti za ljudska prava i slobode u Sjevernoj Americi izražavaju posebnu radost zbog izbora Šefika Džaferovića za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Također veliku radost izražavamo zbog izbora Ramiza Salkića za potpredsjednika entiteta Republika Srpska – navodi se u čestitki ovih organizacija, koje su još jednom izrazile spremnost na saradnju.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i Institut za istraživanje genocida Kanada u zajedničkoj čestitki Komšiću navode da se "njegovim izborom za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine stvaraju uvjeti za izgradnju moderne građanske države Bosne i Hercegovine, zasnovane na vladavini prava, tržišnoj ekonomiji i konkurentnoj privredi, što su preduvjeti za uspostavljanje stabilnog i trajnog mira, sigurnosti i saradnje na Balkanu".

- Sjevernoamerički Bošnjaci Vas pamte kao velikog državnika i patriotu koji je prilikom čestih posjeta SAD-u i Kanadi pokazao brigu za položaj Bošnjaka u SAD i Kanadi. U veoma važnoj misiji koju obavljate mi Vam stojimo na raspolaganju – navodi se u čestitki koju potpisuju Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada i Mirzet Mujčić, predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.