Biden je u toku govora najavio da će SAD investirati 80 milijardi dolara u istraživanja i inovaciju i 50 milijardi dolara u proizvodni sektor SAD-a.

- Imala sam čast razgovarati sa predsjednikom Bidenom o mom radu u polju inovacije u obrazovanju i prevenciji nasilja na Columbia Univerzitetu. Pored toga nisam mogla da u razgovoru sa predsjednikom Bidenom ne izrazim svoju veliku zabrinutost za dešavanja u Bosni i Hercegovini. Tražila sam od njega da osigura da se bosanski genocid nikad ne ponovi. Predsjednik Biden je kategorično obećao da dok je njega, to sigurno neće dozvoliti. U jednom vrlo emotivnom momentu je izrazio koliko mu je stalo do BiH - napisala je El-Rayess na Facebooku.

Dodala je da bi puno toga mogla reći nakon susreta sa predsjednikom Bidenom i njihovog iskrenog i emotivnog razgovora.

- Mnogo toga zadržat ću za sebe, ali želim vam reći da osjetim iskrenost i duboku emotivnu vezu predsjednika Bidena za BiH. Nažalost, takvu iskrenost i emotivnu vezu ne vidim među mnogim političarima u BiH. Sve što se dešava u BiH je odgovornost propale diplomatije i politike u BiH i upravo onih koji pasivno gledaju šta drugi rade Bosni i Hercegovini i njenom narodu. Neki bi se radije svađali oko glasova i fotelja dok im drugi kradu bosansko-hercegovačku budućnost. Pitam se zaista na šta su političari u BiH potrošili posljednjih nekoliko decenija? Šute i staraju se o sebi dok im susjedi - uz pomoć trećerazrednih birokrata iz vana koji BiH niti shvataju niti poštuju - dernek u kući spremaju - navela je i dodala:

- Da vas još jednom podsjetim, niti sam diplomata, niti političar, niti mi je u opisu posla da ikad bilo šta na temu BiH i našeg naroda kažem bilo kome bilo gdje, ali mi je u srcu duboko usađena odgovornost da kao čovjek kažem nešto kada vidim nepravdu prema bilo kome pa naravno i prema mom narodu na koji sam ponosna i od kojeg sam potekla. Ko hoće, ko neće, ja ću se uvijek riječju i perom boriti za mir i pravdu, protiv diskriminacije i mržnje.