open-navfaktor-logo
search
U iščekivanju ponedjeljka
Poslodavci FBiH: Ako se drastično poveća cijena struje privredi, šta će to značiti za standard građana
Građani Bosne i Hercegovine sa zebnjom iščekuju ponedjeljak, 11. oktobar, kada će biti nastavljeni pregovori Vlade Federacije BiH i Udruženja poslodavaca FBiH o povećanju cijena električne energije za privredne subjekte. 
06.10.2021. u 12:58
get url
text

VEZANI TEKST - U ponedjeljak nastavak pregovora Vlade FBiH i poslodavaca o poskupljenju električne energije

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, smatra da u situaciji kada cijene struje divljaju na međunarodnom tržištu mora država, u ovom slučaju Vlada FBiH, odreagovati. 

- Sada je na potezu Vlada FBiH koja ima mehanizme da omogući da privreda preživi, a da istovremeno stanovništvo ne doživi posredni udar kao posljedicu povećanja cijene električne energije.

Povećanje od 70, 100 ili čak 120 posto kojima se barata, značili bi katastrofu. Što bude veće povećanje privredi, građani će osjetiti teže posljedice jer će neminovno poskupjeti usluge i proizvodi - kaže Smailbegović za Faktor.

On je ponovio da bi povećanje cijena do 10 posto bilo podnošljivo, mada već ima preduzeća koja su pristala na drastična povećenja Elektroprivrede BiH (EPBiH).

VEZANI TEKST - Iz Elektroprivrede BiH potvrdili za Faktor: Struja za domaćinstva zasad neće poskupjeti, ali...

- Pazite, struja je na tržištu. Imate dvadesetak kompanija koje prodaju struju na bh. tržištu, U situaciji kada cijene divljaju na međunarodnim berzama, preduzeća su pritjerana uz zid, zbog čega se okreću EPBiH koja je i sa tim drastičnim poskupljenjem najjeftinija.

Znate, na međunarodnom tržištu takse na CO2 su ogromne i zbog toga rastu cijene. U BiH ih zasad nema, ali i mi ćemo doći na red. U strukturi EPBiH nije se ništa promijenilo, nema razloga da se drastično podižu cijene. EPBiH neće doživjeti nikakav potres ako cijene budu povećane za, recimo, desetak posto - smatra Smailbegović.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.