open-navfaktor-logo
search
Ljubitelji brzine
Anes Raščić pobjednik dvodnevne utrke ubrzanja u Mostaru: Nadimak Gedora sam dobio sa 13 godina, tako me i otac zove
Anes Raščić iz Sarajeva pobjednik je dvodnevne utrke ubrzanja na 402 metra za Kup BiH i Prvenstvo Hrvatske, koja je okupila 120 automobila i motora iz BiH, Hrvatske i Srbije.
12.10.2020. u 22:40
get url
text

Na pomoćnoj pisti Aerodroma Mostar on je sa svojim "audijem" ostvario najbolje vrijeme sa 9,6 sekundi.

- Ovaj pehar iz Mostara mi je najdraži, mada sam u karijeri osvojio preko 150 pehara i priznanja. Bio sam najbrži i u subotu i u nedjelju, tako da mi je zasluženo pripalo prvo mjesto. Okušao sam se i na međunarodnim takmičenjima i tako se mogu pohvaliti prvim mjestom u Mađarskoj. Želja mi je da jednog dana učestvujem na trci u njemačkom Hockenheimu, gdje ću svoj automobil moći voziti punim gasom - kaže Anes Raščić koji dodaje da su mu velika podrška supruga Irena i kćerkice Iris i Maša.

Raščić je među prijateljima i kolegama automehaničarima poznat po nadimku Gedora.

- Jedan automehaničar mi je dao taj nadimak kada sam imao 13 godina i on je ostao do danas. Čak me i moj otac zove Gedora, a ne Anes. U utrke automobila sam na neki način uključen od 14 godine kada sam počeo kao pomoćni radnik. Postao sam dobar i poznat automehaničar zahvaljujući tetki Samiji Kadić koja me je upisala u školu za automehaničare, mada me otac prethodno upisao u trgovačku – govori Raščić.

Na utrkama ubrzanja prvi put je učestvovao 2005. godine.

- Iz godine u godinu sam sve više napredovao i ja, ali i moji automobili. Trenutno vozim "audi" koji sada ima više od 1.000 konjskih snaga. U njemu je motor koji nadograđujem od 2005. godine i maksimalna brzina mu je 247,3 kilometra na sat. Moj četverotočkaš razvija brzinu od 0 – 100 za manje od dvije sekunde - pojašnjava Gedora.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.