open-navfaktor-logo
search
Naredbe direktorima
Apartheid pod Dodikovom vlašću: Bošnjačka djeca moraju obilježavati "srpsko jedinstvo"
Pedagoški zavod Republike Srpske izdao je naredbu direktorima svih osnovnih i srednjih škola da 15. septembra obilježe Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, uz napomenu da se radi o datumu bitnom za bh. entitet Republika Srpska i Srbiju.
07.09.2021. u 12:21
get url
text

- U Republici Srpskoj i Republici Srbiji se 15. septembra obilježava Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Navedenog datuma se obilježava i proboj Solunskog fronta, te je izabran i za obilježavanje ovih važnih tekovina koje za srpski narod predstavljaju sinonim slobode i nezavisnosti – navodi se u dopisu Zavoda.

Preporuka je da se u periodu od 7. do 15. septembra u svim školama posebna pažnja posveti sadržajima u vezi s "navedenim temama, te da se kroz niz aktivnosti u školama ožive sjećanja na historijske ličnosti i događaje koji su doprinijeli slobodi, nezavisnosti i jedinstvu srpskog naroda".

Od direktora škola se traži da sve aktivnosti koje provedu "potkrijepe videozapisima, fotografijama, pisanim materijalima i likovnim radovima".

Šta znači čas o "srpskom jedinstvu" za čisto bošnjačka odjeljenja u školama u Kozarcu, Kotorskom, Kamenici kod Teslića, Janji, za bošnjačku djecu u Srebrenici, Bratuncu, Zvorniku...

Obrazovni proces u bh. entitetu Republika Srpska je u cijelosti prilagođen djeci srpske nacionalnosti, a bošnjačkoj se uskraćuju osnovna prava, pravo na bosanski jezik, nacionalnu grupu predmeta...

Na već viđenu diskriminaciju i apartheid, sada se otišlo i korak dalje, te se bošnjačkoj djeci nameće i srpsko jedinstvo, kao obavezna edukacija u okviru nastavnog plana i programa.

Vlast u bh. entitetu Republika Srpska, ohrabrena svim dosadašnjim mlakim reakcijama međunarodne zajednice, svake školske godine potezima koje povlači šalje poruke Bošnjacima da njima i njihovoj djeci nije mjesto tu, naravno, ukoliko ne žele prihvatiti pravila "srpskog sveta".  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.