open-navfaktor-logo
search
Velikosrpski projekat
Aveti prošlosti nad BiH, Dodik poručuje: Nikad veće jedinstvo između Srbije, RS-a i SPC-a
Tajni velikodržavni dokument Memorandum SANU II nastao je prije 10 godina u krugu srpskih akademika iz Beograda, decidirano definiše strateške velikosrpske ciljeve i daje detaljne upute političkom rukovodstvu Republike Srpske i Srbije kako ih operacionalizovati.
15.09.2021. u 14:20
get url
text

VEZANI TEKST - Pročitajte detalje: Otac "srpske nacije" je umro, ali plan za rušenje države BiH se provodi

Prije deceniju detaljno na papiru razrađeno, u godinama iza nas primjenjivao se u praksi sukcesivno, ispipavao se teren, a danas se dosljedno bez imalo zadrške provodi od A do Ž. Izvođači radova su lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. 

Danas bh. entitet Republika Srpska i Srbija obilježavaju Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, kada se obilježava godišnjica proboja Solunskog fronta u Prvom svjetskom ratu. Datum 15. septembar uvrstili su u kalendare obilježavanja značajnih datuma. 

Osim što se na svakoj banderi širom entiteta Republika Srpska nalazi okačena trobojka, i građani su pozvani da na svoje domove istaknu zastave. Našlo se tu i entitetskih zastava, ali i zastava Republike Srbije. 

{$galerijaFotografija}

Šta to danas, 15. septembra kada se obilježava Dan jedinstva, imamo konkretno na djelu iz Memoranduma II. 

- Ideja o jedinstvenoj srpskoj državi svih Srba ne smije izblijediti bez obzira na cijenu, žrtve i protok vremena. U toj borbi mora biti angažiran svaki Srbin, bez obzira na mjesto u kome živi, posao koji obavlja. Srbija će i mora biti na čelu ove borbe. Bosna i Hercegovina je važniji, ali i mnogo lakši slučaj nego Hrvatska i Crna Gora, zahvaljujući Dejtonskom sporazumu i činjenici da iza tzv. jedinstvene BiH stoje samo muslimani i dijelovi nejedinstvene, zbunjene i bezidejne međunarodne zajednice. Činjenica da pojedini dijelovi međunarodne zajednice ne bi imali ništa protiv podjele BiH, ekstremno je važno oružje koje se mora maksimalno iskoristiti u realizaciji zacrtanih ciljeva. Ukoliko se to uradi kako treba, za realizaciju ovih ciljeva potrebno je nekoliko godina, najviše decenija, stoji na početku ovog strateškog, dugoročnog velikodržavnog dokumenta.

U poglavlju o odnosu rukovodstva entiteta Republika Srpska prema institucijama Bosne i Hercegovine navedeno je:

- Koristiti sve mehanizme da se oba doma Parlamenta BiH maksimalno onemoguće u radu, obezvrijede i obesmisle na sve moguće načine. Spriječavati donošenje zakona koji se ne smatraju bitnim i ne predstavljaju nikakvu prijetnju RS-u. Ovo je jedno od značajnijih sredstava za dokazivanje teze o nemogućnosti funkcioniranja zajedničkih institucija. Generalno, uvijek i na svakom mjestu insistirati na tome da su "državna" vlast i institucije na nivou BiH nepotrebne, suvišne, nemoguće, skupe i antisrpske. Pametno osmišljenim i kvalitetnim djelovanjem, raditi na konstantnom iscrpljivanju kojim bi se i javnost i vlade tih zemalja dovele u stanje umora od BiH. U tom smislu koristiti sva raspoloživa sredstva, čak i lingvističke varijacije kojima se također mogu postići određeni efekti - navedeno je u Memorandumu II, a sve to čuli smo sinoć na svečanosti u Banjoj Luci i od Dodika. 

- Nikada nije bilo veće jedinstvo nego danas između Republike Srpske, Srbije i Srpske pravoslavne crkve. Uvijek smo stajali i branili slobodu svoju. Naše pismo je bilo potrebno da sačuvamo svoj identitet. Јedan gorostas za naš narod, a to je SPC, učinio je sve da očuva naš jezik, pismo, naš govor, krsnu slavu, identitet. Da nije bilo SPC-a i njegove borbe, izgubili bismo svoj identitet još za vrijeme Osmanskog carstva. Budućnost koja nas čeka da će Republika Srpska osigurati svoj status nezavisnosti kojem teži. Ali ne moramo uzimati puške za to, nećemo to učiniti, učinit ćemo to sve na političkom planu. I to je jedino realno i moguće u okviru zemlje koja ne može da funkcioniše, koja se zove Bosna i Hercegovina - kazao je Dodik

Zloglasni SANU u svom drugom Memorandumu izdao je i instrukciju Srbiji: pomagati otcjepljenje Republike Srpske i insistirati na konstitutivnosti Srba u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Kosovu i izvršiti tranziciju srpskih zajednica u državama regije u unitarnu, svesrpsku zajednicu.

Ako se posmatraju događanja od 5. septembra u Crnoj Gori, blokade koje u Bosni i Hercegovini provode političari iz RS-a, insistiranje na nezavisnosti ovog bh. entiteta, aktivno uključivanje SPC-a u Crnoj Gori, baš kao i tokom krvavih ratova koje je Slobodan Milošević vodio uz podršku SPC-a, hapšenja branitelja BiH..., posve je jasno da je na djelu velikosrpski projekat ovoga puta nazvan "srpski svet" i "srpsko jedinstvo", a sve pod krinkom ugroženosti Srba. 

Istočno Sarajevo, zastave, 15.09.2021.
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.