open-navfaktor-logo
search
Teški izazovi
Bacanje iskorištenih maski i rukavica je svakodnevnica, komunalci nose veliki teret u ovoj krizi
Komunalni radnici svakodnevno se susreću sa mnogim teškim izazovima održavanja radnog procesa u okolnostima nastalim zbog pandemije koronavirusa.
20.04.2020. u 07:53
get url
text

Kako su nam kazali iz Javnog preduzeća Komunalno Mostar, izazovi su, između ostalog, od prikupljanja svih vrsta otpada koji može biti i inficiran do organizovanja noćnog pranja i dezinfekcije i ulica i uskih sokaka. Radnici za to vrijeme strahuju za narednu isplatu zarađenih plaća s obzirom na, kako navode iz Komunalnog, prestanak plaćanja usluga u ovim uvjetima, a da nadležne državne institucije na svih nivoima ne spominju komunalna preduzeća, odnosno potpuno su zanemarena i zaboravljena.

- Nažalost, moramo istaći da su se građani tek u ovoj teškoj situaciji počeli odnositi odgovornije prema načinu odlaganja otpada. Naši radnici nisu prestajali sa radom, čak su radili i pojačanim intenzitetom. Grad je čist, prije svega zato što su i građani počeli da odlažu otpad na propisan način, mada ima i slučajeva da se na javnim površinama nađu i odbačeni dijelovi zaštitne opreme koju radnici moraju otkloniti što stvara dodatni problem u radu komunalnih radnika. Komunalni radnici su, zasigurno, uz zdravstvene radnike podnijeli najveći teret u ovoj krizi na način što svakodnevno vrše prikupljanje i odvoz otpada, čiste i peru ulice te dezinfikuju javne površine, a da nažalost njihov rad zvanične institucije, mediji i građani prešućuju, što je velika sramota – istakli su iz Komunalnog.

{$galerijaFotografija}

Svi radnici koji rade u komunalnim djelatnostima pridržavaju se i poštuju mjere koje su poduzete a koje su u skladu sa naredbama i preporukama kriznih štabova. Striktno se nosi zaštitna oprema, koja uključuje zaštitna odijela, maske, rukavice i naočare. Vrši se i dezinfekcija sredstava i opreme koja se koristi u procesu rada, održavanje lične higijene i higijene na radnom mjestu, organizuje se obavljanje procesa rada bez grupisanja radnika poštujući preporuke i sigurnosne mjere koje se odnose i na organizovanje rada i prisustvo radnika u svim procesima rada, a sve u cilju zaštite zdravlja radnika.

- U prvom momentu je bilo problema oko zaštitne opreme, ali je menadžment uz pomoć Štaba civilne zaštite na čelu sa gradonačelnikom uspješno riješio ovo pitanje nabavkom zaštitne opreme i specijalnih zaštitnih odijela, s obzirom na to da naši komunalni radnici pored prihvata, odvoza i zbrinjavanja komunalnog otpada, vrše i pranje ulica, a pojavom ove pandemije vršili su i vrše dezinfekciju gradskih i prigradskih ulica i prijevoz, opremanje i ukop preminulih osoba – naglasili su iz Komunalnog Mostar.

Kantonalno javno preduzeće Rad Sarajevo također je je ispoštovalo instrukcije koje su donijeli Federalni i Kantonalni krizni štabovi.

- S ciljem smanjenja cirkulisanja ljudi, posao i komunikacija unutar preduzeća se obavlja najvećim dijelom putem telefona, dok su korisnicima pored telefona na raspolaganju i drugi kanali komunikacije putem email-a i preko Facebook stranice KJKP RAD Sarajevo. Službe preduzeća su organizovale posao i raspored kojim se vrši rotacija radnika, a da proces rada nije doveden u pitanje – kazali su nam iz KJKP Rad.

Dodali su kako je osigurana i podijeljena zaštitna oprema, poput rukavica i maski, koju je svaki radnik dužan nositi prilikom obavljanja svojih zadataka. Pored učestalijeg pranja ruku vrši se i dezinfekcija prostorija, a prema preporukama kriznih štabova vrši se i dezinfekcija obuće i ruku posjetilaca.

Što se tiče oslaganja otpada, iz Rada ističu da "neodgovornih pojedinaca još nažalost ima, koji i pored upućenih apela i molbi da se ne odlaže građevinski, zeleni, kabasti otpad, zemlja i pepeo pored posuda, te svjedočimo svakodnevno da se apeli i molbe ignorišu što iziskuje dodatni angažman mehanizacije i ljudstva".

{$galerijaFotografija}

Najavljena je proljetna akcija prikupljanja i odvoza kabastog otpada, koja će trajati od 25. aprila do 22. maja prema rasporedu koji je objavljen na web i Facebook stranici Rada, te mole građane da se pridržavaju ovih rokova.

Neprimjereno odlaganje otpada na mjesta koja nisu namijenjena za odlaganje, između ostalog, kažnjivo je Zakonom o komunalnoj čistoći Kantona Sarajevo.

- Odlaganje zaštitnih maski i rukavica na javne površine nakon korištenja je gotovo pa svakodnevnica sa kojoj se susreću radnici na terenu. Preporuka građanima jeste da nakon korištenja zaštitne maske ili rukavice odlože u prvu posudu namijenjenu za odlaganje otpada kako bi se spriječio kontakt i potencijalno širenje koronavirusa – istakli su iz ovog komunalnog preduzeća.

Dodali su kako radnici KJKP Rad maksimalno vode računa prilikom obavljanja svojih zadataka na terenu, posebno u ovakvim situacijama, te da vjeruju da će i građani voditi računa o odlaganju vlastitog otpada na mjesta koja su za to i namijenjena.

KJKP Rad smeće, 17.04.2020.
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.