open-navfaktor-logo
search
Uz mjere zaštite
Bajram-namaz klanjat će se u svim mostarskim džamijama
Bajram-namaz na području Mostara klanjat će se u svim džamijama, saopćeno je iz mostarskog Muftijstva.
22.05.2020. u 15:54
get url
text

Centralna bajramska svečanost održati će se na nogometnom igralištu pored džamije "Bosanski mudžahidi" u U.S.R.C. "Midhat Hujdur Hujka" u Sjevernom logoru u Mostaru. Bajram-namaz će predvoditi muftija mostarski Salem-ef. Dedović. Vrijeme bajram namaza je u 5:52 sati.

- Ramazanski bajram je kruna ramazanskog posta. Radost je to duši vjerničkoj koja je u ime Boga i zarad Njegova zadovoljstva provela 30 dana u odricanju, požrtvovanju i dobročinstvu. Ramazan je bio vrijeme preispitivanja, ličnog i općeg. Ramazan je najbolja škola koja uči i čuva vrline i vrijednosti. Ovogodišnji ramazan došao nam je u jeku kušnje s kojom se čitavo čovječanstvo susrelo. Tražili smo utjehu i nadu u našim dovama, predanom izvršavanju vjerskih propisa i obaveza. I evo, s Ramazanom i s Bajramom stiglo nam je olakšanje. Iskazujmo zahvalnost više i srčanije, pouzdajmo se u Boga i budimo uvijek širokogrudni i dobrohotni! Neka nam Dragi Bog podari blagoslov u životu, radu i opskrbi- navodi se u bajramskoj čestitci mostarskog muftije Dedovića.

Iz Muftijstva su pozivali vjernike da prilikom obavljanja bajram namaza poštuju sve mjere samozaštite koje su bile na snazi prilikom klanjanja džuma-namaza i drugih namaza u džematu, da se pridržavaju ranijih preporuka Islamske zajednice u BiH i nadležnih državnih organa, te da u slučaju kada se džamije popune, namaz obavljaju na prostoru oko džamije i na privremenim musalama, ukoliko to vremenski uslovi budu dozvoljavali.

Sabah-namaz će se obaviti shodno ranijim dopisima uz prisustvo imama, mujezina i članova džematskog/džamijskog odbora. Vjernici će sabah-namaz klanjati u svojim kućama a na bajram doći 15 minuta prije klanjanja bajram-namaza.

Bajram-namaz će se klanjati na otvorenom (džamijska dvorišta) gdje postoje uslovi za to. Preporučuje se osobama iz rizičnih grupa stanovništva da izbjegavaju dolazak na bajram namaz u zatvorenom. Sve džamtlije su dužne sa sobom ponijeti sedžadu, obavezno doći sa maskom i rukavicama te saffove formirati tako da se drži fizička distanca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.