open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo SDA
Bakir Izetbegović: Sa SDA problem može imati samo krivosuđe, Tužilaštvo i VSTV su pristrasni
Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) je na današnjoj sjednici, koja još uvijek nije okončana, ocijenilo da institucije Bosne i Hercegovine imaju dobre rezultate u borbi protiv pandemije koronavirusa i njenim ekonomskim posljedicama.
04.06.2020. u 18:18
get url
text
get url
text

- Imamo konkretne rezultate kada su u pitanju ekonomske mjere koje je pokrenula Vlada FBiH. Mislim da će biti sasvim zadovoljavajuće. Kao što je zdravstveni sektor se dobro nosio pandemijom, pokazat će se da se i Vlada dobro usmjerila kada su u pitanju mjere – kazao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Izetbegović je ocijenio kako SDA nije zadovoljna sa reakcijama Vijeća ministara BiH, te je kazao da se tu namjerno prave blokade i izdvojio je u tom kontekstu predsjedavajućeg Zorana Tegeltiju.

- Pojedini ministri se trude da urade posao. Čitavo Vijeće ministara ništa markantno nije uradilo. Dapače, još uvijek nemamo usvojen ni Budžet za 2020. godinu. Očekujemo da se konačno pokrenu i da poduzmu konkretne mjere koje će se odnositi na pomoć privredi – izjavio je Izetbegović.

{$galerijaFotografija}

Govoreći o aferi "Respiratori", kazao je da je ona bacila sve pozitivne aspekte u sjenu, te je pozvao pravosudne institucije da u skladu sa zakonima i bez političkih i medijskih utjecaja što prije provedu istragu kako bi se utvrdila puna istina i sankcioniralo svako kršenje zakona.

- SDA je snažno stala uz premijera Novalića i tu smo čuli kritike da se radi o nedopuštenom utjecaju stranke na pravosuđe. Mi se bavimo politikom i ne samo da imamo pravo, već imamo obavezu da svaki fenomen, pozitivan ili negativan, potcrtamo i reagiramo na njega. SDA nikada neće praviti problem bilo kojem od stubova vlasti u BiH, naročito ne pravosuđu. Sa nama može problem imati samo krivosuđe. Mi mislimo da se ovdje nažalost sasvim jasno ocrtava da su Tužilaštvo i VSTV pristrasni, da su pod političkim utcjecajem, da se ne odnose jednako prema svim narodima, odnosno predstavnicima svih naroda u vlasti, odnosno konkretno da je nezamislivo da urade, recimo, premijeru RS-a ono što su uradili premijeru FBiH – ocijenio je predsjednik SDA.

U tom je kontekstu spomenuo procesuiranje ratnih zločina, koje, kako je kazao, za cilj ima izjednačavanje odgovornosti i stvaranje nove istine o zbivanjima tokom rata.

- Mi pozivamo na temeljnu reformu pravosudnog sistema BiH, koja će zaista učiniti da imamo jedno nepristrasno, profesionalno, kvalitetno, neovisno sudstvo – izjavio je Izetbegović.

Kada je u pitanju povlačenje Fahrudina Radončića iz Vijeća ministara BiH, odnosno izlaska SBB-a iz koalicije na državnom nivou, Izetbegović je izjavio da im je žao što se to dogodilo, te da se na taj način slabi pozicija probosanskog političkog bloka na nivou države i da se usložnjavaju politički odnosi na nivou države.

- Nećemo ubjeđivati gospodina Radončića. On je meni u nekoliko navrata govorio da bi on išao, da smatra da je dovoljno uradio na toj poziciji. Izražavamo žaljenje što je to tako i nadamo se da se to neće prenijeti na niže nivoe vlasti. Rado bismo ostali u koaliciji sa SBB-om na ostalim nivoima vlasti – izjavio je Izetbegović.

Konstatirao je da se bez potrebe gubilo vrijeme kada je u pitanju raspodjela novca MMF-a i da se na kraju uradilo ono što se trebalo uraditi kako je SDA na početku govorila, te su pozvali Vijeće ministara BiH da se neodložno osiguraju finansijska sredstva za početak provođenja Lokalnih izbora.

- Mi ćemo podržati svako rješenje, makar i parcijalno, kada je u pitanju potpora održavanja Lokalnih izbora. Imali smo ovih dana sastanke u prostorijama EU-a, gospodin Čović i ja, tako da mislim da ima šanse da se dese izbori u Mostaru. Tu je HDZ spreman da napravi neke iskorake prema ranijim zahtjevima lokalne SDA, a mi smo spremni da intezivno krenemo u iznalaženje rješenja, odnosno nuđenja rješanja drugim parlamentarnim strankama, da SDA i HDZ formuliraju neki okvir prijedloga koji se odnosi na Izborni zakon – kazao je Izetbegović.

Predsjedništvo SDA je pozdravilo odluku probosanskih stranaka da ponude zajedničkog kandidata za načelnika Srebrenice. Govoreći o Rezoluciji Narodne skupštine RS-a po pitanju Bleiburga i mise u Sarajevu, kazao je da je ona nažalost dobila dimenziju koju nije trebala dobiti i koja se bavila kontinuitetom postojanja BiH, a ne "endehazijom", Bošnjacima, njihovim imenom i njihovom žrtvom.

- Nije važno kako se neki narod zvao zato što mu je neki režim zabranio, učinio ga bezimenim ili mu nametnuo ime. Bitno je pomenuti da je u vrijeme fašizma najveća žrtva u BiH bio bošnjački narod sa preko osam posto poginulih - podsjetio je predsjednik SDA.

Predsjedništvo SDA je danas donijelo odluku da članovi SDA ne mogu biti članovi dva ili više upravljačkih tijela, upravnih ili nadzornih odbora u kojima se prima naknada na osnovu članstva. Na medijski upit o novom ministru sigurnosti BiH i potencijalnim kandidatima, Izetbegović je kazao da se danas nije govorilo o imenima, te da će se time baviti naredne sedmice.

- Ja se nadam da će gospodin Radončić ostati na toj poziciji dok se ne imenuje novi ministar, da neće na takav način ostaviti bošnjačku reprezentaciju u Vijeću ministara – izjavio je Izetbegović.

Do trenutka održavanja konferencije za medije se, kazao je predsjednik SDA, nije razgovaralo o dešavanjima u Kantonalnom odboru SDA Sarajevo i prigovoru Semira Efendića na izborni proces. Kazao je da u politici nema nikakve garancije, ali da je Fahrudin Radončić najavio da se njegova odluka neće odraziti na koalicije na nižim nivoima. Procijenio je, komentirajući izjave predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića da parlamentarna većina više ne postoji, da su rukovodstva SDA i HDZ-a BiH dovoljno odgovorna da ne mogu napraviti neku tešku krizu u međusobnim odnosima, da može biti ljutnji, ali da čak ni lični odnosi nisu loši.

- Probosanski blok je dovoljno jak i uvijek će se naći neko da pomogne taj blok, da gurne u stranu neke razmirice i rivalstvo kada dođu neka pitanja koja su bitna za BiH. Čak i ovi sad koji napadaju SDA, željeli bi da je oslabe, da dođu umjesto SDA na nekim narednim izborima – ocijenio je predsjednik SDA.

Odgovarajući na upit o reakcijama VSTV-a na ocjene SDA o aferi "Respirator", Izetbegović je izjavio da SDA nije ni na koji način ugrozila poziciju glavne tužiteljice, a naročito ne na način da je ugrožena njena sigurnost.

- Mi smo dužni da ukažemo na neke negativne procese i da pokušamo pomoći. Milan Tegeltija je svojevremeno, imali smo te snimke, izašli su u medijima, ta afera "potkivanje", to je nedvosmisleno šta se tu desilo, to je tako jasno dokumentirano i on je trebao odmah da se povuće sa te pozicije. Je li to znači da oni koji dijele pravdu nama, da za njih ne postoji pravda? Da SDA ne smije to ni da primijeti, da kaže i da se njih uopće ne smije pitati za takve stvari? Sasvim jasno i nedvosmisleno smo vidjeli kako se prkosno u RS-u suprostavljaju odluci Ustavnog suda i znamo koje su zaprijećene kazne. Je li neko odgovarao za to? Treba pročitati odgovor Suda zašto ih nisu procesuirali. Zato što je to kolektivna odgovornost. To vam je, recimo, kao da bi deset ljudi ubilo nekoga, pa onda rekli da su oni kolektivno to uradili. Da je jedan od njih, bio bi procesuiran. To je nevjerovatno kakve se stvari zataškavaju, kako se neke stvari ignoriraju, kako se to Tužilaštvo i Sud snishodljivo prema nekim političarima odnose, kako to uopće ne kriju – izjavio je Izetbegović.

U tom je kontekstu ponovo spomenuo odnos Tužilaštva prema federalnom premijeru Fadilu Novaliću, a zatim i na druge predmete koji su se vodili protiv zvaničnika SDA.

- Protiv tri potpredsjednika SDA je svojevremeno pokrenut proces zato što su sva trojica bili uvezani u zapošljavanje nekog mladića. Poslije će se pokazati da je on, a mislim da se preziva Škaljo, zaposlen u skladu sa zakonom. Sve procedure su ispoštovane. Oni su se tu nešto raspitivali, nešto su urgirali, niko nije nikakvo mito zbog toga primio i OK. Može i to biti kriterij. Ne smiješ nazvati telefonom, tumačit će se to kao trgovina utjecajem. Tri potpredsjednika SDA. A onda pogledajte ovaj odnos prema ljudima iz RS-a. To je pritisak na krivosuđe. Mi želimo da imamo pravosuđe koje će suditi po pravdi, koje će pravosuditi, imati jednak odnos prema svima, ne biti pod političkim utjecajem, imati kvalitetne sudije i tužioce - zaključio je Izetbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.